Evropa

Ubice, silovatelji i pljačkaši: Europol objavio listu najtraženijih begunaca u EU

Komentari

Autor: Euronews

04/12/2021

-

19:57

Ubice, silovatelji i pljačkaši: Europol objavio listu najtraženijih begunaca u EU
Ubice, silovatelji i pljačkaši: Europol objavio listu najtraženijih begunaca u EU - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Europol je u petak objavio listu od 62 najtraženija kriminalaca sa Starog kontinenta. Lista sadrži fotografije i podatke begunaca, a za petoricom je ponuđena novčana nagrada.

Nemac Norman Voker Franc osuđen je na doživotnu kaznu zatvora zbog sumnje da je počinio petostruko ubistvo i pljačku. On je 11. marta 1997. pobegao iz zatvora u Hagenu u Nemačkoj, a dve godine kasnije i iz centralnog zatvora u Lisabonu.

Za ključnu informaciju koja dovede do njegovog hapšenja nudi se nagrada do 25.000 evra. 

Obaveštajna služba Austrije ponudila je 20.000 evra za savete koji dovodu do hapšenja Tibora Foka za kojim je Regionalni sud u Lincu raspisao poternicu. On se sumnjiči da je 13. marta 1986. godine ubio prostitutku, ali je devet godina kasnije pobegao iz zatvora dok je bio na odsustvu.

eumostwanted.eu

 

Avganistanac Abdul Mohamad Tuki osumnjičen je da je 17. novembra 2020. ubio svoju suprugu, a zatim sakrio njeno telo u zajedničkom stanu. Obdukcija je pokazala da je majka dvoje dece ubijena ubodom nožem u gornji deo tela. Protiv odbeglog Tukija raspisan je nalog za ubistvo iz nehata, a bilo kakva o informacija o njemu nagrađuje se sa 10.000 evra.

Ista suma nudi se i za informaciju o Kristu Hultersu (Holandija), koji je osuđen na 12 godina zatvora zbog dva pokušaja ubistva. 

Poljak Jaček Javorek osumnjičen je za ubistvo brata, njegove supruge i deteta. Ubistvo je izvršio u julu ove godine vatrenim oružje, a za njega je ponuđena nagrada od 4.300 evra.

Narkodiler uhvaćen sa 230 kilograma kokaina

Kako prenosi Euronews, osumnjičeni trgovac kokainom Džoel Sudron je među 62 najtraženija begunca u Evropi. Policija kaže da je ime ovog 42-godišnjaka stavljeno u evidenciju nakon otkrića 230 kilograma kokaina, koji je 2011. prebačen iz Gvadalupea u francuski Avr.

Istražitelji kažu da je Sudron mnogo uložio u legalnu ekonomiju u Africi ne bi li oprao novac od trgovine ljudima.

On je 2016. godine uhapšen u Maliju i osuđen na šest godina zatvora zbog drugog slučaja u kojem je osuđen u Francuskoj.

Uspeo je da pobegne dve godine kasnije.

Traga se i za kontrolorom leta i "Komarcem"

Na listi, koju je objavio Europol, nalaze se još dva francuska državljanina. Prvi, Karim Uali, bivši je kontrolor leta tražen zbog ubistva jednog od njegovih kolega 2011. na aerodromu Bazel-Muluz. 

Drugi, Faruk Hači, zvani "Komarac", osuđen je u odsustvu na 20 godina zatvora 2009. godine zbog nekoliko pljački banaka i sumnja se da se krije na teritoriji između Belgije, Holandije i severne Francuske.

Na listi je i Antonio Angles Martin. Za njim se traga zbog otmice, silovanja i ubistva u slučaju iz 1992. godine. Europol kaže da je zajedno sa svojim saučesnikom Migelom Rikartom Taregom u automobilu pokupio tri stoperke, koje je držao zatvorene pre nego što ih je upucao. Kada su njihova tela pronađena, postojali su dokazi o silovanju i mučenju.

Prošle godine je godišnja kampanja EU Most Vanted dovela do hapšenja pet od navedenih begunaca. Od početka kampanje 2016. uhapšeno je 110 begunaca, od kojih je 41 bio na osnovu saveta koji su dolazili sa sajta.

Na listi i trojica Hrvata

Na listi najvećih zločinaca nalaze se i trojica Hrvata - Marko Nikolić, Milan Nikolić i Josip Mihajlović.

Marko Nikolić (58) osuđen je na 12 godina zatvora zbog ubistva i nanošenja teških telesnih povreda. Njegovom prezimenjaku Milanu (45) preti 15 godina zatvora, jer 2005. u Podgori počinio teško ubistvo iz koristoljublja. U bekstvu je od 2011. godine

Josip Mihajlović (25) se traži zbog krivičnog dela ubistva u pokušaju, upotrebom vatrenog oružja, 2019. godine u Dubrovniku i od tada je u bekstvu, prenosi Euronews.

Za svu trojicu stoji napomena da mogu biti opasni, nasilni ili/i naoružani.

Komentari (0)

Evropa