Evropa

Sibirski biznismen podneo tužbu protiv SZO zbog nazivanja novog soja koronavirusa omikron

Komentari

Autor: Raša tudej

04/12/2021

-

10:39

Sibirski biznismen podneo tužbu protiv SZO zbog nazivanja novog soja koronavirusa omikron
Omikron soj u Evropi - Copyright AP Photo

veličina teksta

Aa Aa

Jedan biznismen iz Sibira podneo je tužbu protiv ruskog ogranka Svetske zdravstvene organizacije (SZO) zbog straha da će naziv novog soja koronavirusa – omikron, da šteti njegovom poslu.

Aleksander Padar, direktor Omikrona, mreže oftalmoloških klinika, podneo je tužbu 30. novembra Moskovskom arbitražnom sudu. Vlasnik biznisa insistira da bi upotreba reči "omikron", koja se odnosi na novi soj koronavirusa, trebala da se zabrani.

"Naše trgovačko ime je registrovano i zaštićeno, i odnosi se na polje medicine i zdravlja", objašnjava Padar i dodaje da bi asocijacija na bilo koju vrstu virusa naštetila njegovoj reputaciji:

"Zamislite da vam neko umre od omikrona, da li biste prijatelju preporučili da se leči na klinici istog naziva", kategoričan je. 

Padar je rekao da je uložio veliku sumu novca u reklamiranje klinike. Sada, kada je novi soj virusa utvrđen, u pretragama na internetu naslovi o virusu potisli su njegovu stranicu sa reklamom firme što mu, kako kaže, donosi velike finansijske gubitke. Varijante, odnosno sojevi koronavirusa dosad su nazivani po slovima grčkog alfabeta kako bi ostali geografski i politički neutralni.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa