Evropa

I liberali u Nemačkoj odobrili koaliciju: Čeka se još odluka zelenih

Komentari

Autor: Fonet

05/12/2021

-

17:53

I liberali u Nemačkoj odobrili koaliciju: Čeka se još odluka zelenih
Tanjug/AP/Markus Schreiber - Copyright Tanjug/AP/Markus Schreiber

veličina teksta

Aa Aa

Nemačka Liberalno-demokratska partija (LDP) danas je glasovima 92,4 odsto delegata vanrednog kongresa odobrila formiranje koalicije i ulazak u vladu sa Socijaldemokratskom partijom (SPD) i Zelenima. Socijaldemokratska partija je tu odluku donela u subotu glasovima 98,8 odsto delegata, a Zeleni će se izjasniti na sutrašnjem kongresu.

Lider Liberala Kristijan Lindner, koji bi u novoj vladi trebalo da preuzme resor finansija, poručio je konzervativnom krilu u partiji da ulazak u koaliciju sa socijaldemokratama i zelenima neće odvesti zemlju ulevo.

"Nema bojazni da će ova koalicija gurnuti zemlju ulevo, svi smo saglasni da je vodimo napred", rekao je Lindner", prenosi Dojče vele. On je pohvalio način na koji su vođeni višemesečni pregovori sa budućim koalicionim partnerima.

"Način na koji smo razlovarali ulio mi je nadu da su u Nemačkoj moguće istinske promene", kazao je Lindner. Ukoliko i Zeleni sutra odobre ulazak u vladu, tri stranke će koalicioni sporazum na 177 strana potpisati u utorak, a već u sredu Bundestag bi mogao da izabere Olafa Šolca za kancelara, nakon čega bi članovi njegovog kabineta položili zakletvu. Koalicionim sporazumom je previđeno da SPD dobije ministarstva rada i socijalnog staranja, zdravlja, unutrašnjih poslova, građevinarstva, odbrane i ekonomskog razvoja, a kadrovska rešenja za sada nisu poznata.

Zeleni su odredili da njihov kopredsednik Robert Habek bude na čelu novog Ministarstva za klimu i ekonomiju, kopredsednica stranke Analena Berbok vodiće resor spoljnih poslova, Cem Odzemir biće ministar poljoprivrede, Štefi Lemke vodiće Ministarstvo zaštite životne sredine, dok će An Špigel biti ministarka za brigu o porodici. Lider FDP Lindner preuzeće Ministarstvo finansija, Marko Bušman biće ministar pravde, generalni sekretar stranke Volker Fising ministar saobraćaja, a Betina Štark Facinger ministarka obrazovanja.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa