Evropa

Vakcinacija dece u EU: Detaljni pregled rezultata imunizacije najmlađih i planovi za starije od 5 godina

Komentari

Autor: Euronews

08/12/2021

-

14:14

Vakcinacija dece u EU: Detaljni pregled rezultata imunizacije najmlađih i planovi za starije od 5 godina
AP/Raul Mee - Copyright AP/Raul Mee

veličina teksta

Aa Aa

Iako se u početku pandemije koronavirusa zaštita vakcinacijom fokusirala na stariju populaciju i zdravstveno ugrožene osobe, već duže vreme važna tema je imunizacija mladih i dece. Prema najnovijim podacima Evropske unije, 82,2 odsto odrasle populacije primilo je najmanje jednu dozu vakcine, a 13,4 odsto se već vakcinisalo i buster dozom.

Uprkos relativno dobrim stopama imunizacije, pojava novog soja omikron i dolazak zime, ponovo su postavili u centar pažnje kampanju vakcinacije. Evropska agencija za lekove (EMA) nedavno je odobrila vakcinaciju dece od 5 do 11 godina, Fajzerovom vakcinom, a ispitivanje Modernine vakcine za istu starosnu grupu je trenutno u toku.

Kakva je situacija sa vakcinacijom dece u zemljama članicama Evropske unije, koje su odobrene starosne granice, a kakav je odziv i stopa imunizacije?

EMA je, naime, odobrila upotrebu Fajzer vakcine za decu uzrasta od 12 do 15 godina u maju 2021, a za starosnu grupu od 5 do 11 godina u novembru, što čini cepivo kompanija Fajzer i Biontek prvom vakcinom protiv virusa korona koja je dobila takvo odobrenje u EU. 

Ovlašćenje za vakcinaciju dece od 12 do 15 godina zasnovano je na studiji izvršenoj na 2.259 ispitanika u kojoj je dokazano da ta uzrasna grupa ima sličan imuni odgovor kao i osobe od 16 do 25 godina. Nijedno dete koje je primilo vakcinu nije se zarazilo kovidom 19, za razliku od 16 onih koji su se zarazili, a prethodno primili samo placebo, piše Euronews.

Za testiranje vakcine kod uzrasta od 5 do 11 godina slična studija je sprovedena na 2.000 dece. Ispitanici su primili trećinu odrasle doze, a troje se kasnije zarazilo koronavirusom. Od 663 dece koja su primila placebo, njih 16 se zarazilo. U studiji vakcina je bila 90,7 odsto efikasna u prevenciji simptomatskog kovida.

EMA je takođe odobrila Moderninu vakcinu za upotrebu u starosnoj grupi od 12 do 17 godina u julu, a trenutno procenjuje upotrebu tog cepiva kod dece uzrasta 5 do 11 godina.

Da li deca treba da prime vakcinu protiv kovida?

Pitanje da li je potrebno uopšte decu vakcinisati protiv virusa korona, bila je tema debata, budući da mlađa starosna grupa relativno retko razvija tešku kliničku sliku kovida 19. EMA je priznala da mogući neželjeni efekti posle vakcine kod mlađih starosnih grupa nisu mogli da budu otkriveni pošto se relativno malo studija bavilo vakcinacijom dece. Međutim, Agencija je zaključila da su koristi od vakcina za ovu mlađu starosnu grupu nadmašile sve potencijalne negativne efekte.

Takođe je postojala određena zabrinutost zbog slučajeva miokarditisa i perikarditisa kao posledice mRNA vakcina. Članak sa Harvarda u julu izvestio je da je bilo 1.000 takvih slučajeva nakon 300 miliona vakcinacija u SAD vakcinama Fajzer i Moderna, a većina njih je bilo kod tinejdžera i mladih osoba. U studiji se takođe navodi da je 79 odsto ovih slučajeva bilo sa blažim simptomima kod mladih.

Uprkos tome što je evropski regulator za lekove odobrio vakcine za decu od 12 do 18 godina, nisu sve vlade EU ili zdravstvene agencije poslušale tu preporuku, ali su mnoge zemlje počele sa programom vakcinacije dece.

Velika Britanija

Program vakcinacije osoba mlađih od 18 godina u Velikoj Britaniji imao je neizvestan početak. Četiri decentralizovane vlade imale su različite pristupe i Zajednički komitet za vakcinaciju i imunizaciju (JCVI) preporučio je 3. septembra da se ne vakcinišu deca uzrasta od 12 do 15 godina. Tada su rekli da nema dovoljno podataka da bi se preporučilo širenje starosne grupe vakcinacije.

Naime, zaključeno je da od milion dece samo dvoje završi na intenzivnoj nezi zbog kovida, te su prednosti vakcinacije bile "nedovoljne". Međutim, komitet je ostavio "otvorena vrata" ministrima da presude drugačije, pa je odlučeno da deca starija od 12 godina dobiju mogućnost na vakcinaciju.

Tinejdžeri od 16 i 17 godina u Engleskoj mogu da se vakcinišu od 23. avgusta, a od septembra su usledili su i svi stariji od 12 godine. Početkom decembra, otprilike 44,4 odsto dece uzrasta od 12 do 15 godina primilo je najmanje jednu dozu, prema nacionalnoj zdravstvenoj službi. U početku je ovoj starosnoj grupi ponuđena samo jedna doza, ali kao odgovor na zabrinutost u vezi sa varijantom omikron, sada mogu da prime i drugu dozu.

U Škotskoj, 59,1 odsto dece od 12 do 15 godina primilo je najmanje jednu dozu. U Velsu, stopa vakcinacije u toj grupi iznosi 54 odsto, dok Severna Irska nema pregled cifara po starosnim grupama. Trenutno ne postoji vakcina koja je odobrena za mlađe od 12 godina u Velikoj Britaniji.

Italija

U Italiji, 72,49 odsto mladih od 12 do 19 godina primilo je najmanje jednu dozu vakcine protiv virusa korona, prema izveštaju italijanske vlade o vakcini objavljenom 3. decembra. Zemlja je odobrila vakcinu kompanija Fajzer i Biontek za decu od 5 do 11 godina 1. decembra, ubrzo posle zelenog svetla Evropske agencije za lekove.

Unsplash

 

Nemačka

U početku su se vakcine preporučivale samo deci sa hroničnim bolestima, ali je zbog širenja delta varijante, 16. avgusta odlučeno da se vakcina ponudi svoj deci starijoj od 12 godina. STIKO komitet - stručno telo koje savetuje nemačku vladu o vakcinama - navodi u saopštenju da je odluka doneta nakon ispitivanja novih bezbednosnih podataka, posebno iz SAD, posle vakcinacije oko 10 miliona tinejdžera. Oni su rekli da imajući u vidu "trenutno znanje, prednosti vakcinacije prevazilaze rizik od veoma retkih neželjenih efekata vakcine".

Postojala je zabrinutost zbog miokarditisa, veoma retke upale srčanog mišića koja može biti retka nuspojava vakcine, posebno kod mladih muškaraca. Međutim, STIKO je rekao da je većina tih pacijenata blagovremeno hospitalizovano i na vreme izlečeno. 

Zemlja je do sada u potpunosti vakcinisala 47,3 odsto mladih od 12 do 17 godina, prema vladinim podacima od 6. decembra. Nemački ministar zdravlja Jens Špan rekao je da će vakcina protiv kovida za decu mlađu od 12 godina verovatno biti dostupna od prvog kvartala 2022. godine, navodi medijska grupa Funke.

Irska

Irska je imala izuzetno visok stepen vakcinacije odrasle populacije, blizu 90 odsto stanovništva starijeg od 12 godina je potpuno vakcinisano, a nešto više od 60 odsto stanovništva starosti od 10 do 19 godina primilo je najmanje jednu dozu.

Zemlja se poslednjih nedelja uglavnom fokusirala na svoju kampanju za buster dozu. Irski Nacionalni savetodavni komitet za imunizaciju trebalo bi da donese odluku o upotrebi Fajzerove vakcine u starosnoj grupi od 5 do 11 godina u naredne dve nedelje.

Poljska

Prema statistici poljske vlade, 20.901.641 osoba u zemlji primilo je najmanje jednu dozu, a 20.470.166 je u potpunosti vakcinisano od 3. decembra, što je oko polovine stanovništva. I Fajzer i Moderna su odobrene za starije od 12 godine, a do sada je dato 1,7 miliona doza deci od 12 do 17 godina, prema zvaničnoj statistici.

Zbog niske stope postojali su planovi da se vakcinacije sprovedu u školama, međutim ta strategija se nikada nije sprovela zbog protivljenja roditelja. Od 13. septembra, ovoj starosnoj grupi je dato samo dodatnih 300.000 doza.

Francuska

Francuska je bila jedna od prvih zemalja koja je dozvolila vakcinaciju za osobe starije od 12 godina, učinivši to 15. juna. Prema podacima koje je objavio "Sante Publikue France" 3. decembra, oko 79 odsto mladih od 12 do 17 godina primilo je najmanje jednu dozu vakcine, dok je 76 odsto potpuno vakcinisano.

Od kraja septembra, deca starija od 12 godina moraju da koriste francusku zdravstvenu propusnicu. Ova propusnica dokazuje status vakcinacije potvrđuje da negativan rezulat testa, a potrebna je za pristup mestima kao što su bioskopi ili restorani.

Francuski zdravstveni regulator podržao je vakcinaciju zdravstveno ugrožene dece uzrasta od 5 do 11 godina 30. novembra.

Španija

Prema poslednjem zdravstvenom izveštaju španskog ministarstva zdravlja od 3. decembra, 87,6 odsto od oko 3,9 miliona mladih od 12 do 19 godina u Španiji već je primilo prvu dozu vakcine protiv, a 84,5 odsto je u potpunosti vakcinisano. Odluka o tome da li da se ponudi vakcina mlađima od 18 godina dolazi u nadležnosti regionalnih vlasti. Kao rezultat toga, različite oblasti su u različito vreme odobrili vakcinaciju te starosne grupe.

Španija planira da počne sa vakcinacijom dece uzrasta od 5 do 11 godina što je pre moguće, a 1,3 miliona doza Fajzerove pedijatrijske vakcine treba da stigne 13. decembra, saopštila je ministarka zdravlja Karolina Darijas.

Danska

Danska zdravstvena uprava dala je zeleno svetlo za vakcinaciju dece uzrasta od 12 do 15 godina u junu, a vakcinacije počinju u julu. Trenutno je 76 odsto stanovništva cele zemlje potpuno vakcinisano, a više od 200.000 danske dece uzrasta od 12 do 15 godina je potpuno imunizovano zahvaljujući cepivu.

Danske zdravstvene vlasti saopštile su da će vakcina Fajzer/ Biontek protiv kovida biti ponuđena deci uzrasta od 5 do 11 godina.

Švajcarska

Švajcarska je početkom juna odobrila vakcinu Fajzer za decu stariju od 12 godina. Prema najnovijim zdravstvenim podacima objavljenim 3. decembra, 35,99 odsto dece uzrasta 10-19 godina je potpuno vakcinisano, a 40,35 odsto je primilo najmanje jednu dozu.

Švedska

Švedska je tek u avgustu počela sa vakcinacijom maloletnika, i to samo kod uzrasta od 16 do 18 godina, pre nego što je na kraju dozvolila vakcinaciju od 12. godine.

Oko 12.2 odsto dece mlađe od 18 godina primio je barem jedno dozu, a 10,6 odsto njih je potpuno vakcinisano, prema Evropskom centru za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC).

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa