Evropa

Finska premijerka se izvinila zbog provoda u klubu nakon što je saznala da je jedan ministar zaražen

Komentari

Autor: Euronews

08/12/2021

-

11:29

Finska premijerka se izvinila zbog provoda u klubu nakon što je saznala da je jedan ministar zaražen
Finska premijerka se izvinila zbog provoda u klubu nakon što je saznala da je jedan ministar zaražen - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Premijerka Finske Sana Marin izvinila se nakon kritika što je tokom vikenda posetila noćni klub, iako je saznala da je drugi ministar u vladi pozitivan na koronavirus. Finska ne zahteva od ljudi koji su potpuno vakcinisani da idu u samoizolaciju ukoliko dođu u kontakt sa osobom pozitivnom na kovid 19, ali se građanima savetuje da izbegnu kontakte i da se testiraju.

Premijerka (36), koja je primila dve doze vakcine, u početku je branila svoje postupke, rekavši da je poslušala savet svog državnog sekretara. Međutim, u objavi na Fejsbuku se izvinila zbog svoje "greške u proceni" i priznala da je još jednom trebalo da proveri mere.

"Trebalo je bolje da rasuđujem u subotu ubeče i po drugi put proverim uputstva koja sam dobila", rekla je Marin. Inače, testirana je kasnije i negativna je na koronavirus.

Finski ministar spoljnih poslova Peka Havisto bio je pozitivan na kovid 19 samo jedan dan nakon što je bio u kontaktu sa premijerkom. Marin je potom navela da je to saznala tokom večernjeg izlaska sa suprugom i prijateljima u subotu u Helsinkiju. Na Fejsbuku je navela da su je zvali njeni saradnici i reki joj "da neće biti posebnih mera".

Međutim, kritičari navode da je Sana Marin trebalo da bude primer Finskoj i da dobrovoljno napusti lokal čim je saznala za slučaj.

Podsetimo, Sana Marin nije prvi skandinavski lider koji je kritikovan zbog svojih aktivnosti tokom pandemije kovida 19. Bivša premijerka Norveške Erna Solberg kažnjena je sa 2.000 evra, jer je prekršila sopstvena "koronapravila" i okupila se na ručku tokom februara. Bivši švedski premijer Stefan Leven fotografisan je tokom posete šoping centru prošlog decembra, uprkos savetima da to ne čini.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa