Evropa

Racije u Nemačkoj zbog trgovine radnicima sa Balkana

Komentari

Autor: Tanjug

08/12/2021

-

11:27

Racije u Nemačkoj zbog trgovine radnicima sa Balkana
Nemačka policija razbila šifre i uhapslila 750 kriminalaca - Copyright Tanjug AP/Marcel Kusch

veličina teksta

Aa Aa

Nemačka policija i carinici sproveli su rano jutros desetine racija širom zemlje, kako bi suzbili trgovinu ljudima koji su na privremeni rad došli ljudi iz zemalja van Evropske unije, a neke od lažnih agencijea poslovale su i na Balkanu.

Savezna policija u Berlinu objavila je na Tviteru da su racije počele u 7:00. Pretražene su kuće i preduzeća, a fokus je bio na nemačkoj prestonici i okolnoj pokrajini Brandenburg, ali su pretraženi i neki delove Bremena i Donje Saksonije.

Kako je nemačka novinska agencija dpa prenela, oko 1.000 policajaca bilo je uključeno u racije i istragu portiv dvadesetak osumnjičenih za falsifikovanje dokumenata o državljanstvu EU i nelegalno zapošljavanje radnika.

Uhapšeno je nekoliko ljudi, a zaplenjena je imovina u vrednosti od nekoliko miliona evra, međutim nijepoznato više detalja o celoj operaciji. Imena osumnjičenih i kompanija koje su učestvovale u krivičnom delu takođe nisu obelodanjena zbog nemačkih zakona o privatnosti, prenela je dpa.

Osumnjičeni su, navodno, upravljali mrežom agencija za privremeno zapošljavanje na Balkanu i u Nemačkoj, uključujući lažne kompanije. Koristeći te kompanije, predstavljali su osobe koje dolaze van EU zemalja kao državljane Unije, koristeći pritom falsifikovane lične dokumente. Zapošljavali su ih u velikim logističkim kompanijama, a zatim zadržavali novac koji bi kompanije davale radnicima kao platu, piše AP.

Istrage se sprovode na osnovu sumnji na trgovinu strancima, falsifikovanje isprava, kao i organizovanje zapošljavanja "na crno". Policija je, u 12 pokrajina, pretresla stanove, firme i logističke centre osumnjičenih, ali i mesta u kojima su krijumčareni radnici živeli.

"Neverovatno je perfidno kada želite da zaradite novac na tuđoj nevolji. Besramno iskorišćavate njihovu bespomoćnost i želju za boljim životom", navodi se u saopštenju berlinskog sindikata policije, prenosi dpa.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa