Evropa

Erdogan protiv društvenih mreža i uprkos kritikama: To je jedna od glavnih pretnji demokratiji

Komentari

Autor: Euronews, AP

12/12/2021

-

11:18

Erdogan protiv društvenih mreža i uprkos kritikama: To je jedna od glavnih pretnji demokratiji
Erdogan protiv društvenih mreža i uprkos kritikama: To je jedna od glavnih pretnji demokratiji - Copyright Tanjug/Turkish Presidency Pool via AP

veličina teksta

Aa Aa

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je u subotu da su društvene mreže jedna od glavnih pretnji za demokratiju.

Turska vlada planira da sprovede zakon koji bi kriminalizovao širenje lažnih vesti i dezinformacija na mreži, ali kritičari kažu da će predložene izmene pooštriti ograničenje slobode govora, prenosi AP.

"Društvene mreže koje su opisani kao simbol slobode kada su se prvi put pojavili, pretvorili su se u jedan od glavnih izvora pretnje za današnju demokratiju", rekao je Erdogan u video poruci na konferenciji koju je organizovala vlada u Istanbulu.

"Pokušavamo da zaštitimo naše ljude, posebno ranjive delove našeg društva, od laži i dezinformacija bez kršenja prava naših građana da dobiju tačne i nepristrasne informacije", dodao je.

Turska je prošle godine usvojila zakon koji zahteva da platforme društvenih medija koje imaju više od milion korisnika imaju pravnog zastupnika i čuvaju podatke u zemlji. Glavne kompanije društvenih medija, uključujući Fejsbuk, Jutjub i Tviter, od tada su otvorile kancelarije u Turskoj.

Novim zakonom bi za širenje "dezinformacija" i "lažnih vesti" pretila kazna do pet godina zatvora prema izveštajima provladinih medija. Takođe bi se uspostavio regulator društvenih medija. Većina velikih medijskih kompanija u Turskoj je pod kontrolom vlade, ostavljajući društvene mreže kao važan izlaz za glasove neslaganja, navodi AP.

Izveštaj "Fridom hausa", objavljen u septembru, okarakterisao je Tursku kao "neslobodnu" uz napomenu da je uklonjen sadržaj koji je kritičan prema vladi i krivično gonjenje ljudi koji postavljaju "nepoželjne" komentare na društvenim mrežana.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa