Evropa

Šolc u poseti Varšavi, teme razgovora Rusija, migranti i Severni tok 2

Komentari

Autor: Tanjug

12/12/2021

-

16:41

Šolc u poseti Varšavi, teme razgovora Rusija, migranti i Severni tok 2
Tanjug/AP/Johanna Geron - Copyright Tanjug/AP/Johanna Geron

veličina teksta

Aa Aa

Nemački kanceler Olaf Šolc nalazi se danas u poseti Varšavi kako bi razgovarao o migrantskoj krizi na granici sa Belorusijom, poljskom nezavisnom sudstvu, ruskom navodnom gomilanju trupa na granici sa Ukrajinom i ruskom gasovodu ka Nemačkoj.

Dok je novi premijer Nemačke razgovarao sa svojim pomoćnikom da se obezbede dobri odnosi između dve zemlje narednih godina, Šolc i premijer Poljske Mateuš Moravjecki su bili jasni oko toga šta očekuju jedan od drugog, preneo je Rojters.

Moravjecki je izjavio da apeluje na Šolca da se usprotivi početku rada gasovoda Severni tok 2, kojim će se ruski gas slati Nemačkoj, a pritom će zaobilaziti Ukrajinu, izrazivši zabrinutost da bi Rusija mogla da koristi gasovod protiv Evrope (u političke svrhe).

Nemačka je podržala napore Poljske da zaustavi priliv migranata iz Belorusije, iza čega, prema optužbama EU, stoji Minsk, dodavši da će Berlin pomoći Varšavi i Briselu da se nađe rešenje. Poljski sudski sistem, međutim, ostaje predmet spora.

"Postoje pitanja o kojima razgovaramo međusobno u Evropi, i pitanja kojima se pristupa drugačije. Na primer, kada je reč o vladavini prava", rekao je Šolc, a preneo nemački javni servis ARD.

Evropski sud je kaznio Poljsku nakon što je utvrdio da se reformama pravosuđa, koje je sprovela vladajuća stranka Zakon i pravda, krši pravo EU. Poljska je odbila da plati kaznu i njen vrhovni sud je presudio da je poljski zakon u ovom slučaju iznad zakona EU.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa