Evropa

Ko su novi ministri u vladi Olafa Šolca: Od vlasnika producentske kuće do kritičara turskog predsednika

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Politiko, DW

11/12/2021

-

20:22

Ko su novi ministri u vladi Olafa Šolca: Od vlasnika producentske kuće do kritičara turskog predsednika
Ko su novi ministri u vladi Olafa Šolca: Od vlasnika producentske kuće do kritičara turskog predsednika - Copyright Tanjug/APPhoto/Markus Schreiber

veličina teksta

Aa Aa

Olaf Šolc je pre nekoliko dana položio zakletvu na mestu nemačkog kancelara, a semafor koalicija, koju uz njegovu partiju SPD, čine još FDP i Zeleni, nalazi se na čelu zemlje. Ministarske fotelje podeljene su tako da svi glavni činioci budu zadovoljni, što predstavlja značajno osveženje u odnosu na prethodne vlade kada je CDU/CSU koalicija uglavnom uzimala "najveći deo kolača". Nemačka vlada sastojaće se od nekoliko osoba sa veoma zanimljivom pozadinom - evo ko će sve u njoj sedeti.

Kancelar - Olaf Šolc (SPD)

Olaf Šolc dolazi iz Socijaldemokratske partije (SPD). Svojim prizemnim stavom se, kako ocenjuje agencija Rojters, pozicionirao kao prirodan naslednik Angele Merkel i kao "siguran par ruku" koji će voditi Nemačku kroz izazove, u rasponu od klimatske krize, do suočavanja sa Rusijom i Kinom. U pitanju je iskusan pregovarač i politički veteran koji je bio na nekoliko ministarskih pozicija, a pre sadašnjeg nameštenja bio je vicekancelar Nemačke.

Šef kabineta - Volfgang Šmit (SPD)

profimedia

 

Šmit je već godinam adesna ruka Olafa Šolca, pa će tako nastaviti i ubuduće. Prijateljstvo njih dvojice seže sve do Hamburga i vremena kada su bili na studijama, mada je Šmit nešto mlađi od novog nemačkog kancelara. Njegova ličnost se, međutim, dosta razlikuje od Šolcove - u pitanju je komunikativni političar čiji će glavni zadatak biti da sa jedne strane Šolc ostane popularan, a sa druge da ima dovoljno vremena da se bavi kancelarskim poslovima.

Superministarstvo (zaštita klime i ekonomija) - Robert Habek (Zeleni)

Kolider Zelenih zauzeće poziciju "superministra" - vrlo je moguće da je ovo ministarstvo napravljeno samo kako bi se ispunili koalicioni zahtevi njegove partije. U svojoj pokrajini Šlezvig-Holštajn bio je ministar za energiju, zaštitu životne sredine i ruralnih predela i digitalizaciju. Njegov zadatak biće delikatan, i moraće blisko da sarađuje sa novim ministrom finansija, liderom FDP Kristijanom Lindnerom, kako bi zajedno sproveli "zelenu tranziciju" države.

Ministar finansija - Kristijan Lindner (FDP)

Lider FDP Kristijan Lindner zauzima poziciju koja je, tradicionalno, najjača u nemačkoj vladi posle kancelarske. Od samog početka koalicionog pregovora, bio je jasan u svojim zahtevima da dobije ovo mesto, a njegova partija je inače poznata po fiskalno konzervativnim pogledima. Sam Lindner će, verovatno, hteti da usmeri EU tako da ne dođe do omekšanja pravila o dugu i deficitu. Inače, on je nekoliko puta govorio o svojim propalim preduzetničkim poduvatima da bi, kako je sam rekao, mlađi naučili iz njegovih grešaka.

Ministarka spoljnih poslova - Analena Berbok (Zeleni)

Prva kandidatkinja Zelenih za kancelarsko mesto u istoriji partije, članica je Bundestaga od 2013. godine. Bez obzira na to što je tokom kampanje bila povezivana sa nekoliko afera (uključujući i optužbe za plagiranje), Berbok će zauzeti veoma važno mesto u novoj Nemačkoj vladi. Ukoliko bude sledila dosadašnje stavove svoje partije, trebalo bi očekivati nešto oštriji pogled ka Kini i Rusiji, piše Politiko. Isti list dodaje i da će Berbok možda pokušati da ministarstvu vrati "poslednju reč" u odlučivanju o spoljnoj politici zemlje, a već dugo je ta moć u rukama kancelara.

Ministarka unutrašnjih poslova - Nensi Fezer (SPD)

profimedia

 

Na čelu ovog ministarstva prvi put će biti ženska osoba. Sam Šolc je rekao da "tako težak zadatak brige o bezbednosti, namerno stavlja u ruke iskusne žene". Fezer je istakla da građani imaju pravo na bezbednost i da je to moguće samo dobrom opremljenošću policije, a najavila je da će prioritet u njenom radu biti borba protiv trenutno najveće pretnje u zemlji - desničarskog ekstremizma. Osim ovoga, Fezer će morati da se izbori sa još jednom rastućom pretnjom u Nemačkoj, antisemitizmom.

Ministarka odbrane - Kristin Lambreht (SPD)

Lambreht je do skoro bila ministarka pravde u vladi Angele Merkel. Sada se nalazi na čelu ministarstva koje ima jedan od najvećih budžeta u vladi. Neki u nemačkoj javnosti skeptični su prema ovom izboru jer se smatra da je Lambert želela da bude ministarka unutrašnjih poslova i da nema mnogo iskustva u vojnoj sferi, preneo je nemački Dojče Vele. Neki od izazova koji je čekaju uključuju rad na digitalizaciji vojske i obnovi vojnih resursa, a sama Lambreht rekla je da će se zalagati za veće učešće Nemačke u međunarodnim vojnim operacijama.

Ministar poljoprivrede - Čem Ezdemir (Zeleni)

Nakon četvrt veka u nemačkom parlamentu, Ezdemir je konačno došao do ministarskog mesta. Kao sin turskih emigranata, ovaj veteran u politici poznat je u nemačkoj javnosti po svojim kritikama upućenim režimu turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana. Iako se dugo bavi politikom, većina javnosti ga percipira kao stručnjaka za pitanja spoljnih poslova, tako da je pomalo iznenađujuće što će biti na čelu ministarstva poljoprivrede.

Ministar pravde - Marko Bušman (FDP)

U pitanju je političar koji je veoma blizak Lindneru, i jedan je od najzaslužnijih za to što je partija povratila popularnost nakon prelomnog perioda 2013. godine. Poznat je po svojim govorima u parlamentu kojima brani ljudske slobode, mada se nedavno izjasnio za obaveznu vakcinaciju. Osim politike, Bušman je i uspešni preduzetnik - poseduje producentsku kuću elektronske muzike "mbSounds".

Ministar zdravlja - Karl Lauterbah (SPD)

Lauterbah se često pojavljivao u televizijskim emisijama od kako je počela borba sa pandemijom koronavirusa. Narodni poslanik je od 2005. godine, a sada je "nagrađen" pozicijom ministra zdravlja koja može biti prilično nezgodna u doba korone. Sa druge strane, tokom svojih TV gostovanja zalagao se za oštre mere u cilju sprečavanja širenja zaraze, pa će to verovatno biti pravac u kome će se nemačko zdravstvo kretati. Takođe, Lauterbah će imati nezavidnu ulogu nadgledanja sprovođenja obavezne vakcinacije za zdravstvene radnike u 2022. godini.

Ministar saobraćaja i digitalizacije - Folker Vising (FDP)

AP/Michael Sohn

 

Vising je drugi najmoćniji političar u FDP, odmah posle Kristijana Lindnera, a već mu je poznato funkcionisanje u koaliciji sa SPD i Zelenima, jer je već pet godina ministar ekonomije u pokrajini Rajna-Palatinat. Njegov najveći izazov biće traženje balansa između gradnje puteva i zagađenja okoline sa jedne strane, i zahteva Zelenih sa druge.

Ministarka ekologije - Štefi Lemke (Zeleni)

Zaduženja koja Lemke ima ne odnose se samo na ekologiju. Puno ime njene funkcije glasi "ministarka ekologije, očuvanja životne sredine, nuklearne bezbednosti i zaštite potrošača". Iako je jedna od manje poznatih članova nove vlade, Lemke je bila jedan od osnivača Zelenih u istočnoj Nemačkoj, a prvi put je ušla u Bundestag 1994. godine. Tokom tog mandata u parlamentu, Lemke je bila protiv učešća Nemačke u ratu u Avganistanu.

Ministarka građevine i stambenih pitanja - Klara Gejvic (SPD)

Prvi put u 21. veku, ministarstvo građevine biće odvojeno od drugih u nemačkoj vladi. Gejvic će morati da se uhvati u koštac sa stambenim pitanjem koje je veoma važno u Nemačkoj, jer u urbanim područjima ima sve manje slobodnih stanova koji su istovremeno i priuštivi većem delu populacije. Kao jedno od rešenja, nova koalicija je odlučila da godišnje izgradi 400,000 kuća. Inače, zanimljivo je da se Gejvic, zajedno sa Šolcom, 2019. godine kandidovala za kolidera SPD.

Ministar rada i socijalnih pitanja - Hubertus Hajl (SPD)

U SPD su očigledno zadovoljni načinom na koji je Hajl obavljao dosadašnji posao, jer ostaje na mestu na kom je bio i u vladi Angele Merkel.  Među ključnim problemima koje će moraiti da rešava nalazi se hronični nedostatak negovatelja u Nemačkoj. Takođe, Hajl će nadgledati i povećanje minimalne satnice, što je Šolc žestoko zagovarao tokom kampanje za kancelarsko mesto.

Ministarka za porodicu, žene, starije i pitanja mladih - An Špigel (Zeleni)

AP/Markus Schreiber

 

Špigel je već ministarka za porodična pitanja u pokrajini Rajna-Palatinat, i to od 2016. godine. S obzirom na to da je predvodila kampanju Zelenih u ovoj pokrajini, mesto ministarke u saveznoj vladi je nagrada za njena uspešna nastojanja u sklopu partije.

Ministarka obrazovanja i istraživanja - Betina Štark-Vacinger (FDP)

Štark-Vacinger se trenutno nalazi na čelu FDP u pokrajini Hese, a bila je član pregovaračkog tima svoje partije tokom razgovora o koaliciji. S obzirom na to da je stručnjak za finansije i obrazovanje, nije iznenađenje što je dobila ovo ministarsko mesto u novoj vladi. Poznati su njeni zahtevi za "revolucijom u obrazovanju", što bi podrazumevalo digitalizovanje obrazovnog sistema Nemačke.

Ministarka ekonomske saradnje i razvoja - Svenja Šulce (SPD)

Šulce je bila poslednji ministar za životnu sredinu u vladi Angele Merkel, a biće prvi ministar za razvoj u vladi Olafa Šolca. Članica je nekoliko organizacija za zaštitu životne sredine, a poznata je i kao oštra kritičarka kada je u pitanju korišćenje nuklearne energije.

Komentari (0)

Evropa