Evropa

Vulkan Kumbre Vijeha na Kanarskim ostrvima aktivan i posle 85 dana

Komentari

Autor: Tanjug

12/12/2021

-

16:13

Vulkan Kumbre Vijeha na Kanarskim ostrvima aktivan i posle 85 dana
tanjug/AP/Gerardo Ojeda - Copyright tanjug/AP/Gerardo Ojeda

veličina teksta

Aa Aa

Vulkan Kumbre Vijeha na španskim Kanarskim ostrvima je i dalje aktivan, i posle 85 dana. Počeo je da izbacuje lavu 19. septembra, prenosi agencija AP, a od tada je uništeno skoro 3.000 lokalnih zgrada i zbog aktivnosti vulkana, primorano je nekoliko hiljada ljudi da napuste svoje domove.

U nedelju, nakon nekoliko dana niske aktivnosti, vulkan Kumbre Vijeha iznenada je ponovo oživeo, proizvodeći glasne eksplozije i bacajući ogroman oblak pepela visoko u nebo. Naučnici su naveli da su vulkanske erupcije nepredvidive, a španski stručnjaci su prvobitno rekli da bi erupcija La Palme mogla da traje do tri meseca.

Visoki vladin zvaničnik ostrva Marijano Hernandez opisao je vulkan kao "stabilan" poslednjih dana.

"Činjenica je da su svi ključni pokazatelji bili niski", rekao je on za španski javni servis RTVE. Dodao je da stručnjaci nastavljaju da mere broj i magnitudu zemljotresa u toj oblasti i lokalne nivoe sumpor-dioksida.

Vlasti su od subote do nedelje zabeležile 24 zemljotresa, ali nijedan zemljotres nije osetilo lokalno stanovništvo. Uprkos nanesenoj šteti, nije bilo povređenih ili smrtnih slučajeva koji su direktno povezani sa erupcijom. Život se uglavnom nastavio normalno u većem delu La Palme, navodi AP.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa