Evropa

Pronađena prva žrtva sudara brodova u Baltiku, Hrvat i Britanac u pritvoru

Komentari

Autor: Tanjug, BBC

13/12/2021

-

17:20

Pronađena prva žrtva sudara brodova u Baltiku, Hrvat i Britanac u pritvoru
Tanjug/AP/Johan Nilsson/TT - Copyright Tanjug/AP/Johan Nilsson/TT

veličina teksta

Aa Aa

Jedan član posade danskog broda koji se prevrnuo nakon što je udario u veliki britanski teretnjak u Baltičkom moru kod južne obale Švedske pronađen je mrtav, saopštile su danas švedske vlasti.

Švedska pomorska uprava saopštila je da je član posade pronađen nakon pretrage trupa broda, a policija je potvrdila da je pronađena osoba mrtva, prenosi Rojters.

Drugi član danske posade se i dalje vodi kao nestao.

Danska barža se tokom noći sudarila sa britanskim brodom na prometnoj pomorskoj ruti kod Švedske.

Nakon sudara danski brod se prevrnuo nakon čega je pokrenuta spasilačka operacija i potraga sa desetak plovila iz Švedske i Danske, kao i nekoliko helikoptera.

Švedska obalska straža je saopštila danas da je istraga o sudaru dva broda u Baltičkom moru proširena i da se sumnja na veliko zagađenje mora, preneo je ranije švedski javni servis SVT.

Do sudara brodova došlo je između Istada (Švedska) i Bornholma (Danska).

Hrvat i Britanac u pritvoru

Dvoje članova posade britanskog broda, koji se sudario sa manjim danskim brodom u Baltičkom moru, policija je zadržala u pritvoru zbog sumnje da su nemarno postupili, što je dovelo do toga da je najmanje jedna osoba poginula, saopštilo je danas švedsko tužilaštvo.

U pritvoru su zadržani hrvatski državljanin rođen 1965. godine i britanski državljanin rođen 1991. godine, navelo je tužilaštvo.

Krici iz vode

Portparol švedske pomorske administracije (SMA) rekao je ranije da su se nakon sudara u ranim jutarnjim satima čuli krici iz vode.

"Veoma je hladno i mračno. Temperatura vode je oko četiri stepena Celzijusa, a vazduha oko pet", rekao je Jonas Franzen za BBC.

On je dodao da je poziv u pomoć primljen oko 03:30 po lokalnom vremenu (02:30 GMT) u ponedeljak. Kada je spasilačka ekipa kasnije prišla tom području, prijavili su da su "čuli vriske u vodi".

Tanjug/AP/Johan Nilsson/TT

 

Johan Nilson, zadužen za operaciju spasavanja, rekao je da trup danskog čamca deluje kao da je potpuno pregažen.

Šef preliminarnog istražnog tima švedske obalske straže Jonatan Tholin rekao je švedskom radiju da je nekoliko osoba privedeno.

Dva helikoptera i nekoliko čamaca iz Švedske i Danske učestvovala su u potrazi, ali su spasilački napori na moru obustavljeni nekoliko sati kasnije.

Komentari (0)

Evropa