Evropa

Zelenski optužio Berlin: Nemačka nas sprečava da nabavimo naoružanje

Komentari

Autor: Tanjug

14/12/2021

-

17:27

Zelenski optužio Berlin: Nemačka nas sprečava da nabavimo naoružanje
Vladimir Zelenski - Copyright Tanjug/AP/Efrem Lukatsky

veličina teksta

Aa Aa

Nemačka vlada blokira nastojanja Ukrajine da od NATO-a kupi sisteme za odbranu od bespilotnih letelica i drugo defanzivno naoružanje, izjavio je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

Ovaj izjava ukrajinskog predsednika preneta je u intervjuu za italijanski dnevnik "Republika" koji je preveden na ukrajinski i postavljen na sajt predsednikove pres službe, prenosi portal Ukrinform.

"Nemačka nas je nedavno sprečila da od NATO nabavimo sisteme protiv bespilotnih letelica i naoružanje za neutralisanje snajperista isključivo u odbrambene svrhe. Zar nemamo pravo da imamo ovo naoružanje dok ističe osma godina rata? Očigledno da nemamo. Svaka demokratija koja se brani od agresije trebalo bi da ima pravo da nabavi takvo odbrambeno naoružanje, međutim u nekim (evropskim) prestonicama i dalje je prisutan strah", ocenio je Zelenski.

On je rekao da Ukrajina nije iznenađena dešavanjima na svojim istočnim granicama, tvrdeći da je Rusija započela rat 2014. godine i da je od tada Ukrajina spremna za svaki scenario.

"Čemu služe trupe nagomilane u blizini naše granice? To je potencijalna ucena, pre svega uperena protiv zapadnih sila. Ako se dodatno poveća ruski vojni kontigent, ucena će postati žešća, što se može smatrati pripremama za širenje agresije na našu zemlju i moguće na ceo region", ocenio je Zelenski.

Ranije je nemački nedeljnik "Bild" izvestio da Berlin od maja 2021. godine koristi mehanizme NATO kako bi sprečio druge saveznike da Ukrajini prodaju odbrambeno naoružanje.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa