Evropa

Džonson upozorio Putina: Ruska akcija protiv Ukrajine bila bi strateška greška sa značajnim posledicama

Komentari

Autor: Tanjug

13/12/2021

-

17:52

Džonson upozorio Putina: Ruska akcija protiv Ukrajine bila bi strateška greška sa značajnim posledicama
Boris Džonson - Copyright Tanjug AP/Jonathan Buckmaster

veličina teksta

Aa Aa

Britanski premijer Boris Džonson upozorio je danas ruskog predsednika Vladimira Putina da bi bilo koja ruska akcija protiv Ukrajine bila strateška greška sa značajnim posledicama, saopšteno je iz Dauning strita.

"Premijer je istakao posvećenost Velike Britanije teritorijalnom integritetu i suverenitetu Ukrajine i upozorio da bi svaka destabilizirajuća akcija Rusije bila strateška greška koja bi podrazumevala značajne posledice", rekao je portparol britanskog premijera, prenosi Rojters.

Džonsonov predstavnik je potvrdio da je premijer izrazio duboku zabrinutost Ujedinjenog Kraljevstva zbog gomilanja ruskih snaga na granici sa Ukrajinom i ponovo istakao žnačaj saradnje diplomatskim kanalima na deeskalaciji tenzija i pronalaženju trajnih rešenja.

Podsetimo, Ukrajina optužuje Rusiju da je rasporedila desetine hiljada vojnika duž granice, za slučaj ofanzive.

Rusija negira da planira bilo kakav upad i optužuje Ukrajinu i SAD da destabilizuju situaciju, te traži od njih određene bezbednosne garancije.

Putin poziva na razgovor, širenje NATO prema Rusiji pretnja

Sa druge strane, predsednik Putin poručio je Džonsonu da Moskva traži hitne razgovore sa Zapadom kako bi se zaustavilo svako potencijalno širenje NATO prema istoku.

"Vladimir Putin je rekao da postoji potreba da se hitno otpočnu razgovori sa ciljem postizanja jasnih, međunarodnopravnih sporazuma koji bi sprečili dalje širenje NATO na istok i raspoređivanje oružja koje preti Rusiji u susednim državama, pre svega u Ukrajini", saopšteno je iz Kremlja, prenosi Rojters.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa