Fokus

Peskov: Putin se nije uplašio Bajdena, razgovor pokazao uzajamno poštovanje

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

12/12/2021

-

13:17

Peskov: Putin se nije uplašio Bajdena, razgovor pokazao uzajamno poštovanje
Peskov: Putin se nije uplašio Bajdena, razgovor pokazao uzajamno poštovanje - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Američki predsednik Džo Bajden nije se uplašio predsednika Rusije Vladimira Putina, a tokom razgovora je bilo uzajamnog poštovanja, rekao je danas na "TV Rusija 1" portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"Na kraju sastanka naše američke kolege počele su da šire neke užasne informacije kako je Bajden uplašio Putina... To nije tačno. Razgovor je pokazao uzajamno poštovanje. Ne možete drugačije da razgovarate sa Putinom, on se u tom slučaju ne bi odazvao na poziv", rekao je Peskov u intervjuu Pavelu Zarubinu, prenosi agencija Tass.

Bajden je nakon video sastanka sa ruskim Putinom rekao da je Amerika spremna da pokrene snažne ekonomske mere ukoliko Rusija izvrši invaziju na Ukrajinu. Bajden je u daljem razgovoru signalizirao da će te nove mere zapravo imati veći uticaj od sankcija koje su uvedene 17. marta 2014. godine Rusiji zbog aneksije Krima, saopštila je Bela kuća.

Razgovor je trajao nešto više od dva sata, a nakon kojeg se novinarima obratio savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan koji je rekao da je Bajden otvoreno saopštio Putinu da "stvari koje SAD nije uradila 2014. godine sada je spremna da uradi". 

Inače, povod ovakvom razgovoru prethodila je informacija obaveštajnih službi i njihova procena da bi Rusija mogla da započne novu ofanzivu na Ukrajinu, jer je već, kako prenosi CNN, postavila oko 175.000 vojnika duž granica sa ovom zemljom. Saliven je rekao da američka administracija veruje da Putin još nije doneo odluku o tome, ali da ona može jako brzo da bude izvesna, pa je zbog toga potrebna reakcija.

Putin je otkom razgovora pozvao da se prestane sa praksom prebacivanja odgovornosti za eskalaciju situacije oko Ukrajine na Rusiju, a ceo razgovor je ocenio kao iskren i poslovan.

"Vladimir Putin je naglasio da je nedopustivo usmeravanje odgovornosti na Rusiju, jer je NATO taj koji čini opasne pokušaje kako bi iskoristio teritoriju Ukrajine za izgradnju svog vojnog potencijala u blizini ruskih granica", naveo je Kremlj u saopštenju nakon razgovora..

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet