Fokus

Zaharova: NATO šalje militante u Ukrajinu pod maskom vojnih instruktora

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

12/12/2021

-

23:31

Zaharova: NATO šalje militante u Ukrajinu pod maskom vojnih instruktora
Zaharova: NATO šalje militante u Ukrajinu pod maskom vojnih instruktora - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Države članice NATO-a, pod maskom vojnih instruktora, šalju militante u Ukrajinu, izjavila je danas portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

"Region, posebno Ukrajina, nagomilava se oružjem. Govorim o direktnim isporukama, ugovorima za budućnost, od više miliona, više milijardi. Pored toga, militant se tamo šalju pod maskom vojnih instruktora”, rekla je Zaharova za televiziju Krim-24, a prenosi TASS.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je ranije da je Rusija zabrinuta zbog mogućeg raspoređivanja zapadnih vojnika u Ukrajini i poručio da takva situacija primorava Moskvu da preduzme mere da odbrani svoje interese.

Podsetimo, ruski predsednik Vladimir Putin i njegov američki kolega Džo Bajden imali su nedavno video razgovor u kojem je centralna tema bila Ukrajina kao i učešće ruske vojske duž grancie sa ovom zemljom, ali i učešće NATO-a u svemu tome. Bajden je tada rekao Putinu da su SAD spremne da reaguju ukoliko se ispostavi da Rusija planira invaziju na Ukrajinu i da svemu tome upravo prethodi veći broj ruskih vojnika na granici. 

profimedia

 

S druge strane, predsednik Rusije Vladimir Putin ocenio je da je širenje NATO-a na istok, što uključuje i Ukrajinu u Alijansi, vrlo osetljivo pitanje za rusku bezbednost.

"Razgovarao sam u utorak sa Bajdenom o regionalnim problemima, pričali smo i o konfliktu na jugoistoku Ukrajine i još jednoj situaciji, povezanoj sa ovom, koja je vrlo osetljiva za nas, a to je ekspanzija NATO-a na istok, uključujući i Ukrajinu", rekao je Putin, prenosi TASS. Inače, ovo je, za Putina, jedno od ključnih pitanja za rusku bezbednost, gledano i na duže staze.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet