Evropa

Ministri odbrane severne Evrope i Baltika: Evropske države ne mogu prihvatiti predlog Rusije o bezbednosnim garancijama

Komentari

Autor: Fonet

17/12/2021

-

22:32

Ministri odbrane severne Evrope i Baltika: Evropske države ne mogu prihvatiti predlog Rusije o bezbednosnim garancijama
Ministri odbrane severne Evrope i Baltika: Evropske države ne mogu prihvatiti predlog Rusije o bezbednosnim garancijama - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Ministri odbrane država severne Evrope i Baltika saopštili su da evropske države ni pod kojim uslovima ne mogu prihvatiti predlog Rusije o bezbednosnim garancijama u Evropi, saopštila je pres-služba ministarstva odbrane Estonije.

Na sastanku ministara odbrane država severne Evrope i Baltika učestvovali su šefovi odbrane Finske, Estonije, Švedske, Danske, Norveške, Letonije, Litvanije i Islanda.

Ministri odbrane država Severne Evrope i Baltika održali su sastanak posredstvom video linka i saglasili se da Rusija predstavlja najveću vojnu pretnju za Evropu i jednoglasni su da zapadne države ni pod kojim uslovima ne mogu prihvatiti njene zahteve, navodi se u saopštenju, prenosi Sputnjik.

Kako se navodi, ministar Finske Kale Lanet će u ponedeljak i utorak o trenutnoj situaciji razgovarati sa kolegama iz Poljske, Letonije, Litvanije i Holandije.

U međuvremenu, zvanični predstavnik spoljnopolitičke službe Evropske unije Peter Stano saopštio je da Brisel predlaže Moskvi da o evropskoj bezbednosti razgovaraju u već postojećim formatima, uključujući Savet Rusija-NATO i OEBS.

On je podsetio na stav EU da svaka država ima pravo da slobodno bira svoju spoljnu politiku, politiku bezbednosti i savez i poručio da Rusija to treba da shvati i poštuje.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova danas je objavilo dokument koji je Moskva poslala Severnoatlantskom savezu po pitanju garancija bezbednosti o kojima je nedavno govorio predsednik Rusije Vladimir Putin, koji se, pre svega, odnose na širenje vojnog prisustva Alijanse prema zapadnim granicama Rusije.

U dokumentu koji je danas objavljen Moskva traži da NATO uskrati članstvo Ukrajini i drugim bivšim sovjetskim zemljama, kao i da povuče svoje vojne snage iz Centralne i Istočne Evrope, što su ultimatumi koje će svakako odbaciti Sjedinjene Američke Države i njeni saveznici, objavio je AP.

Nacrt predloga, koji je podnet SAD i saveznicama ranije ove nedelje, takođe poziva na zabranu slanja ruskih i američkih ratnih brodova u područja u kojima mogu pogoditi ciljeve druge strane, uključujući prestanak vojnih vežbi NATO snaga u blizini Rusije.

Uz to, predviđena je zabrana postavljanja raketa srednjeg dometa u područjima gde mogu dejstvovati na teritoriji druge strane.

U ruskom predlogu je novi zahtev za povlačenje snaga NATO u srednjoj i istočnoj Evropi, kroz formulaciju da se stranke slažu da neće slati snage "u područja u kojima nisu bile prisutne 1997. godine", osim u izuzecima gde se postigne saglasnost.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa