Evropa

EU odobrila i petu vakcinu protiv korone, zeleno svetlo za Novavaks

Komentari

Autor: Euronews, AFP, Tanjug

20/12/2021

-

14:36

EU odobrila i petu vakcinu protiv korone, zeleno svetlo za Novavaks
Novavax - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Vakcina "Novavaks" postala je peta vakcina protiv koronavirusa odobrena za upotrebu u Evropskoj uniji. Zeleno svetlo dala je Evropska agencija za lekove (EMA).

Ova vakcina koristi konvencionalniju tehnologiju od onih koje se koriste za druge vakcine koje su već odobrene i ne mora da se čuva na veoma niskim temperaturama.

U pitanju je peta vakcina preporučena u EU za prevenciju kovid 19, zasnova je na proteinu Sars-Kov 2 virusa proizvednog u labaratoriji, a sadrži i supstancu koja pomaže u jačanju imunološkog odgovora na vakcinu, navodi se u saopštenju EMA.

Prema studijama sprovdenim u SAD i Meksiku i Velikoj Britaniji, efikasnost vakcine se procenjuje na oko 90 procenata nakon druge doze koja se prima tri nedelje nakon prve vakcine.

U EMA navode da su klinička ispitivanja pokazala da su sporedini efekti vakcine Novavaks obično ”blagi ili umereni” i da nesatju nakon par dana, a odnose se na bol na mestu injekcije, umor, bol u mišićima, glavobolju, opšti osećaj lošeg stanja, mučninu ili povraćanje.

Podsetimo, u EU se već koriste vakcine Fajzer, AstraZeneka, Moderna i Džonson i Džonson.

Komentari (0)

Evropa