Evropa

SAD zapošljava pravnog savetnika za Zapadni Balkan - baviće se istragama korupcije i kriminala i u Srbiji

Komentari

Autor: Tanjug

20/12/2021

-

16:04

SAD zapošljava pravnog savetnika za Zapadni Balkan - baviće se istragama korupcije i kriminala i u Srbiji
SAD zapošljava pravnog savetnika za Zapadni Balkan - baviće se istragama korupcije i kriminala i u Srbiji - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ministarstvo pravde Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u aprilu 2022. godine planira da započne regionalni projekat za unapređenje rada tužilaštava u kriminalnim istraga u državama Zapadnog Balkana, među kojima je i Srbija, imenovanjem svog pravnog savetnika sa sedištem u Zagrebu. Tim povodom, na sajtu je objavljen oglas za imenovanje stalnog pravnog savetnika koji će biti dodeljen Ambasadi SAD u Zagrebu i radiće u bliskom partnerstvu sa i u Ministarstvu pravde Hrvatske.

U opisu posla pravnog savetnika biće da predstavlja Ministarstvo pravde SAD i Kancelariju za razvoj tužilaštva u inostranstvu, pomoć i obuku Krivičnog odeljenja u sprovođenju aktivnosti tehničke pomoći finansiranih od strane Biroa Stejt departmenta za međunarodne poslove u vezi sa narkoticima i sprovođenjem zakona.

Cilj je da se povećaju kapaciteti za istragu, krivično gonjenje i suđenje u slučajevima koji uključuju korupciju i organizovani kriminal širom Zapadnog Balkana, uključujući Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku, tzv. Kosovo, Crnu Goru, Severnu Makedoniju i Srbiju.

Pomoć pravnog savetnika će se fokusirati, ali nije ograničena na, prevare u nabavkama, korupciju, pranje novca, organizovani kriminal, finsijsko-tehnoški kriminal, rodno zasnovano nasilje i trgovinu ljudima, navodi se na sajtu. Ovo će uključivati tehničku pomoć, mentorstvo i savete o istrazi, krivičnom gonjenju i odlučivanju u predmetima. Takođe će uključivati analizu i savete o postojećim ili zakonima koji su u proceduri.

Pravni savetnik će koordinirati i blisko sarađivati sa drugim OPDAT savetnicima dodeljenim različitim balkanskim zemljama. Osim toga, blisko će sarađivati sa osobljem ambasade SAD u različitim balkanskim zemljama, navodi se u oglasu.

Pored tačno nabrojanih uslova koji se tiču obrazovanja i iskustva, kandidati za pravnog savetnika se obaveštavaju da će u okviru posla biti neophodna opsežna putovanja u Hrvatsku i u okviru regiona. Oglasom su pozvani američki, visoko obrazovani i iskusni pravnici, koji su do 13. decembra imali rok da se prijave na ovu funkciju, na kojoj bi bili 14 meseci.

Kancelarija za razvoj tužilaštava u inostranstvu, pomoć i obuku (OPDAT) osnovana je pri Ministarstvu pravde SAD 1992. godine da promoviše vladavinu zakona i poštovanje ljudskih prava reformom pravosudnih sistema i podržavanjem profesionalnih i odgovornih institucija u skladu sa međunarodnim normama i standardima, opisano je na sajtu ameirčkog ministarstva pravde.

OPDAT raspoređuje iskusne tužioce u ambasade SAD širom sveta da služe kao dugoročni stalni pravni savetnici (RLA), kratkoročni povremeni pravni savetnici (ILA) i međunarodni savetnici za hakovanje računara i intelektualnu svojinu (IĆIP) kako bi unapredili saradnju u transnacionalnim slučajevima i da pomogne partnerima u borbi protiv kriminala u cilju unapređenja nacionalne bezbednosti SAD. Putem mentorstva zasnovanog na predmetima i stručnih pravnih saveta, ovi savetnici rade sa svojim stranim kolegama na jačanju sposobnosti za istragu i krivično gonjenje transnacionalnog organizovanog kriminala, terorizma, korupcije, pranje novca, privrednih zločina, krijumčarenje i trgovine ljudima, trgovine narkoticima i novih transnacionalnih kriminalnih aktivnosti kao što su sajber-bazirane šeme prevare i kršenja intelektualne svojine, uključujući ona koja proističu iz pandemije COVID-19.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa