Evropa

Kako je Kaligula spremao invaziju na Britaniju: Na holandskoj obali otkrivena najsevernija tvrđava Rimskog carstva

Komentari

Autor: Gardijan / Tanjug

26/12/2021

-

19:42

Kako je Kaligula spremao invaziju na Britaniju: Na holandskoj obali otkrivena najsevernija tvrđava Rimskog carstva
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Na holandskoj obali otkriveno je veliko rimsko utvrđenje za koje se veruje da je odigralo ključnu ulogu u uspešnoj invaziji na Veliku Britaniju 43. godine nove ere. Kako pokazuju istraživanja, rimska legija od "nekoliko hiljada" vojnika spremnih za borbu bila je stacionirana u holandskom gradu Velsenu, prenosi Gardijan.

Arheolog koji stoji iza istraživanja Arjen Bosman, rekao je da dokazi ukazuju na to da je Velsen, ili Flevum na latinskom, bio najsevernija tvrđava u carstvu, izgrađena da zadrži invaziju germanskog plemena poznato pod nazivom Čauči.

Kako se navodi, čini se da je utvrđeni logor osnovao car Kaligula, od 12. do 41. godine naše ere, u pripremi za njegov neuspeli pokušaj da zauzme Britaniju oko 40. godine naše ere, ali ga je potom uspešno razvio i iskoristio njegov naslednik, Klaudije, za sopstvenu invaziju 43. godine.

"Sigurno znamo da je Kaligula bio u Holandij, jer na drvenim vinskim buradima postoje oznake sa inicijalima cara, što sugeriše da potiču sa carskog dvora," rekao je Bosman.

Kako je naveo, "ono što je Kaligula uradio bile su pripreme za invaziju na Englesku, a da bi imao istu vrstu vojnog dostignuća kao Julije Cezar."

Takođe su pronađene drvene daske ispod kapije tvrđave, a to je faza, kako je naveo arheolog Bosman, neposredno pre invazije na Englesku.

"Pronašli smo drvene daske ispod karaule, odnosno kapije tvrđave, a ovo je faza neposredno pre invazije na Englesku. Drvena daska datira od zime 42/43. godine. Skočio sam u vazduh kada sam to čuo", rekao je on.

Prve dokaze o rimskom utvrđenju u Velsenu, u Severnoj Holandiji, otkrili su 1945. godine školarci koji su pronašli krhotine grnčarije u napuštenom nemačkom protivtenkovskom rovu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa