Aktuelno iz kulture

Kako je neprocenjivi mozaik sa Kaligulinog "broda za zabave" proveo 45 godina kraseći stočić za kafu na Menhetnu?

Komentari

Autor: CBS

25/11/2021

-

09:07

Kako je neprocenjivi mozaik sa Kaligulinog "broda za zabave" proveo 45 godina kraseći stočić za kafu na Menhetnu?
Kako je neprocenjivi mozaik sa Kaligulinog "broda za zabave" proveo 45 godina kraseći stočić za kafu na Menhetnu? - Copyright Prinstscreen YouTube/60 Minutes

veličina teksta

Aa Aa

Neprocenjivi rimski mozaik koji je nekada krasio brod cara Kaligule, gotovo pedeset godina proveo je na jednom stočiću za kafu u Njujorku.

Dario Del Bufalo, italijanski stručnjak za drevne umetnine od kamena i mermera, opisao je otkriće mozaika u intervjuu za CBS mrežu. 

On je 2013. godine održao predavanje i potpisivanje njegove knjige "Porfir" o crvenkasto-ljubičastom kamenu koji su koristili rimski carevi. 

U knjizi je bila slika davno izgubljenog mozaika, koji je nekada bio deo poda u jednom od dva velika "broda za zabave", koje je Kaligula poručio za plovidbu jezerom nadomak Rima, ali su potopljeni nakon ubistva tog imperatora.

Mozaik i drugi vredni predmeti pronađeni su na dnu jezera u tridesetim godinama prošlog veka i smešteni u lokalni muzej. Međutim, 1944. Nacisti su tokom povlačenja iz Italije spalili muzej i odneli mnoga blaga.

Gotovo sedamdeset godina kasnije, dok je potpisivao primerke svoje knjige, Del Bufalo je načuo muškarca i ženu kako govore o mozaiku koji su videli na stranama knjige.

"Bila je tu žena sa mladim čovekom i prišli su stolu. On joj je rekao: 'Kakva divna knjiga. Oh, Helen, pogledaj, to je tvoj mozaik'", prisetio se stručnjak.

Del Bafalo je pošao za njima i dobio potvrdu da se mozaik nalazi u njenom stanu na Menhetnu i to na stočiću za kafu.

Reč je o Helen Fjorati, koja je trgovala umetninama i bila vlasnica galerije. Ona i njen muž otkupili su mozaik od italijanske plemićke porodice šezdesetih godina i ugradili ga na jedan stočić.

Pošto su postojali dokazi da je mozaik ukraden tokom Drugog svetskog rata, vraćen je u Italiju, i u martu ove godine izložen u Muzeju rimskih brodova u gradu Nemi.

"Žao mi je zbog Fjorati, ali nisam mogao da uradim ništa drugo, znajući da muzeju u Nemiju nedostaje najlepši deo, koji je prošao kroz ratove, plamen, a onda kroz ruke italijanskog trgovca i nazad u muzej. To je jedina stvar koju sam mogao da uradim", rekao je on.

Del Bufalo kaže da je želeo da napravi kopiju mozaika za Fjorati, kako bi ga zadržala u svom stanu. 

"Mislim da bi se moja duša osećala malo bolje", rekao je on.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura