Istorija

Istoričari umetnosti se bore da sačuvaju sovjetske mozaike u Ukrajini

Komentari

Autor: Euronews Srbija, T.T.

30/06/2021

-

09:51

Associated Press

veličina teksta

Aa Aa

Svuda u Ukrajini mogu se videti sovjetski mozaici. Nalaze se u velikim gradovima i malim regionalnim centrima, na glavnim zgradama, pa čak i autobuskim stajalištima.

U Ukrajini su počeli da se pojavljuju šezdesetih godina prošlog veka pod vođstvom Leonida Brežnjeva, a često su se koristili kao sredstvo sovjetske propagande. Mozaici jedva da su ikada bili registrovani, nisu imali naznake ni ko ih je stvorio i uglavnom su se doživljavali kao ukrasi u kućama, fabrikama, bolnicama ili školama.

Poput socijalističke umetnosti, mozaici su korišćeni za širenje sovjetske ideologije i prikazivali su savršeni život seljaka i radnika, slaveći nacionalne heroje i snagu Komunističke partije.

Uprkos ideološkim ciljevima, neki umetnici su koristili mozaike kao priliku za stvaranje poetskih slika, eksperimentisanje u stilu i predstavljanje Ukrajine.

Post-sovjetsko doba

Nakon raspada SSSR 1991. godine, mozaici su uglavnom bili zanemareni, a novi vlasnici zgrada uništili su stotine njih. Vandalizam (i vreme) je takođe igralo ulogu u njihovoj propasti.

Danas je nemoguće reći koliko ih je ostalo u Ukrajini.

Istoričari umetnosti i redovni građani širom Ukrajine počeli su da shvataju ulogu sovjetske umetnosti u istoriji zemlje i sada pokušavaju da sačuvaju preostale mozaike.

Komentari (0)

Magazin