Istorija

Ostaci najvećeg mosta Rimskog carstva nalaze se u Srbiji: Nikada nije otkriveno kako i zašto se srušio

Komentari

Autor: T. Stanković

01/08/2021

-

20:20

Ostaci najvećeg mosta Rimskog carstva nalaze se u Srbiji: Nikada nije otkriveno kako i zašto se srušio
Ostaci najvećeg mosta Rimskog carstva nalaze se u Srbiji: Nikada nije otkriveno kako i zašto se srušio - Copyright Euronews/Aleksa Boljanović, Wikipedia/Rapsak

veličina teksta

Aa Aa

Na gotovo najistočnijoj tački Srbije nalaze se ruševine monumentalne građavine sa samog početka drugog veka nove ere. Trajanov most na Dunavu, koji je nekada povezivao Gornju Meziju i provinciju Dakiju, da i danas stoji, predstavljao bi prelaz između Srbije i Rumunije. 

Impozantna građevina završena je u rekordnom roku, posebno uzimajući u obzir tadašnju razvijenost, od 103. do 105 godine. Hiljadu godina je važio za najveći most na svetu, iako nije stajao toliko dugo, a večno čuva titulu najvećeg mosta Rimskog carstva — čija je ukupna dužina od kapije do kapije iznosila 1.158 metara.

"Građevinski inženjeri oduševljeni su brzinom kojom je taj most bio gotov", istakla je za Euronews Srbija Gordana Karović, arheolog iz Muzeja nauke i tehnike Beograd.

Ona je naglasila da most koji je sagrađen u vreme vladavine rimskog imperatora Marka Ulpija Trajana, zapravio bio samo poslednja faza viševekovne izgradnje rimskog puta. 

Izgradnja i rušenje mosta

"Brojne graditeljske aktivnosti su morale da budu završene kako bi se na kraju omogućila izgradnja mosta. Zapravo je više generacija vladara radilo na rimskom putu, a najtežu deo staze usečene u stenu u Donjoj klisuri završio je imperator Trajan. Ostaci tog puta mogu da se vide i kod Golubačke tvrđave", objašnjava Karović. 

Izgranji mosta je takođe prethodilo i prokopavanja Sipskog kanala 101. godine čime je olakšana plovidba na ovom delu Dunava.

"Funkcija rimskog puta je bila pre svega lakša komunikacija. Imperija je u to doba dostigla najveću teritorialnu rasprostranjenost", dodaje arheolog.

Sagovornica Euronews Srbija ističe da je Rimsko carsvo bilo svesno opasnosti koju je predstavljala susedna jaka i dobro organizovana Dačka država, a Trajanov most je prvenstveno sagrađen da bi vosjka mogla lakše da pređe, a potom osvoji Dakiju. 

"Trajanove pripreme za ratove tokom kojih je Dačka država pokorena i konačno pretvorena u rimsku provinciju Dakiju 106. godine, bile veoma ozbiljne i opsežne. A trag tih priprema je opstao u vidu izuzetnih spomenika arhitektonskog umeća", isitče arheolog iz Muzeja nauke i tehnike.

Posle osvajanja Dakije, most je predstavljao komunikacioni put između provincije i Rimskog carstva. 

Kako je na kraju došlo do rušenja ove monumentalne građevine, i dalje je pod velom tajne. Karović ističe da ga nijedan vladar u II veku najverovatnije nije srušio, jer im je bio potreban za održavajne veze sa provincijom.

"Moguće bi bilo da je u kasnijem periodu neki vladar srušio most zbog potencijalne opasnosti od napada varvarskih plemena. Takođe postoji teorija da se konstrukcija srušila, zbog toga što je voda jednostavno odnela pesak na kom su neki stubovi stajali", zaključila je Karović i podvukla da su to samo pretpostavke i da su potrebna dodatna istraživanja kako bi se otkrio pravi razlog rušenja.

Rušivene se nalaze na pet kilometara od Kladova. Na srpskoj strani reke od najvećeg rimskog mosta ostala su četiri zidana stupca.

Ostaci rimskog puta u Đerdapskom jezeru

Turistima verovatno znatno bolje poznata Trajanova tabla koja može da se vidi tokom vožnje čamcem na Đerdapskom jezeru.

Ta tabla je spomeničko nasleđe Trajanovom doprinosu u izgradnji rimskog puta, čiji ostaci i dalje mogu da se vide kod tvrđave Golubac.

Euronews/Aleksa Boljanović

 

Interesantan je podatak da je tabla morala da bude premeštena, tačnije podignuta oko 20 metara u visinu, zbog izgradnje hidroelektrane Đerdap I 1969. godine. 

Iako je tabla sačuvana, izgradnjom hidroelektrane veliki deo rimskog puta je bio potopljen.

"Hologram" mosta u Kladovu

Kako su iz Turističke organizacije Kladovo otkrili za Euronews Srbija, do kraja godine bi trebalo da se osvari projekat u okviru kog će kod Gradskog jezera na takozvanom "voter skrinu" biti predstavljeno kako je nekada izgledao Trajanov most.

"Iako su mnogi mislili da će hologram biti postavljen na Dunavu, ta investicija bi bila mnogo skupa i nemoguće ju je trenutno ostvariti. Nama je u planu da predstavimo kako je izgledao život na ovoj teritoriji za vreme starog Rima, pa pored toga i da predstavimo kako je mogao da izgleda Trajanov most", rekli su iz Organizacije za Euronews Srbija.

Komentari (0)

Magazin