Istorija

Skriveni rimski put kod Tuzle postao nova turistička atrakcija

Komentari

Autor: AP

04/07/2021

-

07:56

Associated Press

veličina teksta

Aa Aa

Profesorka srednjovekovne i antičke istorije iz Tuzle Meriša Imamović je pozvala umetnike da joj pomognu da javnosti predstavi novo otkriće – deo starog rimskog puta koji su ona i njen tim nedavno otkrili na padinama planine Konjuh. 

Otkriće i čišćenje puta, koji je star oko 2.000 godina, zahtevalo je mnogo vremena. 

Meriša Imamović i njen tim nisu imali uspeha u ranijoj potrazi za putem koji istoričari traže još od šezdesetih godina prošlog veka. Njihova potrega je trajala od 2019. godine.  

Oni su istraživali istorijske arhive i intervjuisali su meštane tražeći od njih informacije o popločanom rimskom putu na planini  

"Ono što možete ovde da vidite, je antički rimski put, prvi spomenik antičke istorije pronađen na Konjuhu, i tek drugi u regionu Tuzle, pored rimskog rezervoara”, navela je Imamović.  

Decenijama je put bio skriven biljkama i rastinjem.  

“To je sve bilo prekriveno grmljem i drvećem”, objasnila je profesorka.  

Ističe da je ratinje bilo toliko da niko nije znao šta je tu sakriveno, i da je mogla tuda da prođe bezbroj puta, a da ništa ne primeti. 

Duh antike na Konjuhu

Italijanske diplomate su pozvane na javnu prezentaciju lokaliteta, a angažovani su glumci koji su bili obučeni kao rimski vojnici i putnici na starom putu.  

“Moram da kažem da sam veoma srećan što sam ovde”, rekao je Mareo Evantelista iz italijanske ambasade u Bosni i Hercegovini.  

Ističe da je on zapravo iz malog grada koji je blizu Rima i da je veoma dobro upoznat sa lepotama "večnog grada”.  

AP Screenshot

 

“Naći deo toga ovde, kod Tuzle, je zapravo veoma interesantno i to je nešto što čini posebnom vezu između naše dve zemlje", naveo je on.  

Imamović je rekla da se nada da bi otkriće moglo da podstakne lokalni turizam.  

Najpoznatiji spomenik iz rimskog doba u BiH je Mogorjelo, utvrđeno naselje u blizini Čapljine.  

Komentari (0)

Magazin