Istorija

Novo istraživanje rešava misteriju porekla drevnih Etruraca

Komentari

Autor: Phys

27/09/2021

-

16:30

Novo istraživanje rešava misteriju porekla drevnih Etruraca
Etrurska umetnost - Copyright Wikipedia.org/Daderot

veličina teksta

Aa Aa

Novo istraživanje konačno otkriva nešto više o poreklu drevnih Etruraca, civilizacije čiji su ostaci pronađeni na tlu današnje Italije.

Ispitivanja uzoraka prikupljenih sa 12 lokaliteta širom Italije, pokazala su da ovaj misteriozni narod potiče od antičkih Latina, ali i naroda koji se doselio iz azijskih stepa.

Taj nalaz je rezultat najvećeg do sada istraživanja o poreklu ovog misterioznog antičkog naroda koji je ostavio iza sebe izobilje materijalnih spomenika, grobova, predmeta, ali o čijim se korenima malo znalo.

Poznato je da su Etrurci bili izvanredne zanatlije i da su imali sofisticiran politički sistem, a smatra se da su potekli od stočara koji su se naselili u ovu regiju iz stepskih krajeva u vreme kasnog neolita i bronzanog doba. Budući da su se stepe nalazile u području s kog su potekli indo-evropski jezici, otkriće ističe još jednu misteriju - o njihovom jeziku koji nije indo-evropski, a koji je vekovima opstajao.

Ovog puta, antropolozi predvođeni Kozimom Postom sa Univerziteta u Tibingenu proučavali su posmrtne ostatke 82 osobe koje su živele u vremenu u periodu od 800. godine pre nove ere do 1000. godine nove ere širom Etrurije i južne Italije i poredili ih sa genetskim materijalima drugih drevnih i savremenih populacija.

Otkrili su da su Etrurci delili genetički profil sa susednim narodima, kao što su Latinima koji su u isto vreme naseljavali Rim, iako su te grupe imale značajne jezičke i kulturološke razlike, piše Phys.

Analize su takođe otkrile posledice velikih promena na tlu današnje Italije. S usponom Rimskog carstva, etrurska populacija više se mešala sa narodima istočnog Sredozemlja, dok je nakon pada, došlo do mešanja sa severnim narodima. Od 1000. godine nove ere, genetski profil ljudi Toskane i Lacija ostao je manje ili više nepromenjen.

Sledeći zadatak naučnika je da utvrde odakle je potekao i kako se širio njihov jezik, koji pripada porodici tirenskih jezika.

Priredila: S. R.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin