Istorija

Humka u Siriji najstariji ratni spomenik poginulim ratnicima

Komentari

Autor: Gardijan/ A.T.

29/05/2021

-

23:10

Humka u Siriji najstariji ratni spomenik poginulim ratnicima
Humka u Siriji najstariji ratni spomenik poginulim ratnicima - Copyright Google Earth

veličina teksta

Aa Aa

Arheolozi koji su se bavili iskopavanjem u Siriji došli su do podataka da je brdo koje se zove Beli spomenik, a nalazi u Tal Banatu, spomenik poginulima u ratu koji se desio u trećem veku pre nove ere. 

Za humku u severnom delu Sirije naučnici veruju da je možda i najstariji spomenik palim ratnicima na svetu. Do skoro se verovalo da je ovo bila masovna grobnica neprijateljskih vojnika, ipak, danas se došlo do drugačijeg zaključka.

Autori izveštaja došli su do zaključka da su poginuli polagani pažljivo kao i da je humka bila spomenik vojsci države koja je u borbi koristila kočije. Nije isključena ni pretpostavka da su među sahranjenima bile i neprijateljske žrtve.

Širom Sirije postoje humke i za njih se veruje da su spomenici u čast osvajačkih borbi dok su vojnici poraženih nasumično zatrpavani u masovnim grobnicama.  Na mnogima stoje natpisi iz Mesopotamije u čast pobede. 

Međutim, Tal Banat se razlikuje po načinu polaganja tela poginulih jer se jasno vidi da je napravljen u čast preminulih. 

Profesorka An Porter sa Univerziteta iz Toronta, ali i jedna od autora objavljenog izveštaja, istakla je da su drevni ljudi odavali počast onima koji su poginuli u borbi slično kao što i mi danas radimo. 

“Ne znamo pouzdano da li su oni bili pobednici ili pobeđeni u toj borbi. Ne znamo ni da li su tela poginulih doneta sa nekog drugog mesta, istakla je profesorka Porter.“

Za ovu humku se pretpostavlja da je možda jedna od najstarijih ratnih memorijala ikada sagrađenih.

Komentari (0)

Magazin