Evropa

Nemačka suočena s problemom falsifikovanih kovid sertifikata, policija istražuje hiljade slučajeva

Komentari

Autor: Jutarnji

26/12/2021

-

23:30

Nemačka suočena s problemom falsifikovanih kovid sertifikata, policija istražuje hiljade slučajeva
EU digitalni kovid sertifikat - Copyright Pixabay; Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Sve više ljudi iz Austrije i Švajcarske pokušava da u Nemačkoj lažnim potvrdama o vakcinaciji dobije takozvane kovid pasoše, posebno u pograničnim opštinama Bavarske, saopštila je nemačka kriminalna policija (LKA).

Policija u Kemptenu je nedavno navela da je više od tri četvrtine onih koji su sprečeni u pokušaju prevare u okrugu Lindau na jezeru Konstanca (od ukupno sto) dolazi iz drugih zemalja. Nije jasno zašto za to biraju Nemačku, piše Jutarnji list

Nemačka policija ima informacije o trgovini nemačkim falsifikovanim kovid sertifikatima u susednim zemljama, pa je već zaplenila "značajne pošiljke" sa falsifikovanim unosima iz nemačkih ordinacija i centara za vakcinaciju, preneo je Špigl.

Pozivajući se na podatke LKA, berlinski Tagescajtung je objavio da policija istražuje hiljade slučajeva falsifikovanja kovid sertifikata, pa se procenjuje da je i broj neotkrivenih veoma veliki. U Nemačkoj se ne može ići na većinu javnih mesta bez potvrde o vakcinaciji ili bolesti. Samo u Bavarskoj policija istražuje 3.070 falsifikovanih kovid sertifikata, a početkom septembra bilo ih je samo 110.

U Severnoj Rajni-Vestfaliji se istražuje 2.495 slučajeva lažnih uverenja, od čega skoro polovina datira od kraja novembra. U Berlinu je otkriveno 1.028 falsifikovanih potvrda: berlinska LKA upozorava da se lažne potvrde prodaju ne samo preko Telegrama, već i putem WhatsApp ili eBay oglasa, po cenama između 50 i 350 evra, pri čemu su digitalni sertifikati skuplji od papirnih.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa