Evropa

Ukrajina nastoji da spreči oblikovanje politike "iza paravana", pred poslanicima zakon protiv oligarha

Komentari

Autor: Tanjug

03/06/2021

-

11:21

Ukrajina nastoji da spreči oblikovanje politike "iza paravana", pred poslanicima zakon protiv oligarha
Ukrajina nastoji da spreči oblikovanje politike "iza paravana", pred poslanicima zakon protiv oligarha - Copyright Tanjug/AP/Efrem Lukatsky

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski pozvao je poslanike da donesu zakon kojim bi se "stalo na kraj" moći i političkom uticaju oligarha, koji decenijama imaju dominantnu ulogu u zemlji.


Predloženi zakon, koji bi bio na snazi deset godina, trebalo bi da bude "prvi korak ka eliminaciji oligarhijskog sistema," saopštila je kancelarija Zelenskog, a prenosi agencija Rojters.

U skladu sa tim zakonom, osobe koje se uklapaju u definiciju oligarha bile bi registrovane kao takve i zabranjivalo bi im se finansiranje političkih stranaka i učestvovanje u privatizaciji, a od njih bi se zahtevalo da podnesu godišnju prijavu prihoda.

Lokalni mediji sugerišu da možda desetak, ili tek nešto više Ukrajinaca ispunjava definiciju oligarha.

Tu uključuju i Ihora Kolomojskog, vlasnika TV kanala "1+1", koji je Zelenskom, nekadašnjem komičaru, omogućio moćnu platformu tokom njegovog uspona u kampanji za predsednika u proleće 2019. godine.

Saveznici Ukrajine i glavni donatori su više puta kritikovali ukrajinske vlasti zbog toga što ne sprečavaju nekolicinu bogatih biznismena, od kojih su mnogi vlasnici TV kanala, da "iza paravana" oblikuju domaću politiku.

Komentari (0)

Evropa