Evropa

Slovenija usvojila novi paket za ublažavanje posledica krize izazvane koronom

Komentari

Autor: Tanjug

28/12/2021

-

07:56

Slovenija usvojila novi paket za ublažavanje posledica krize izazvane koronom
Slovenija usvojila novi paket za ublažavanje posledica krize izazvane koronom - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Slovenački parlamenet usvojio je, nakon višečasovne rasprave, zakonski paket za ublažavanje posledica krize izazvane pandemijom koronavirusa, čija se finansijska težina procenjuje na 240 miliona evra. To je 10. paket pomoći od izbijanja epidemije korone.

Među predviđenim stimulacijama su jednokratni dodatak za penzionere i starije, dodaci na plate zaposlenih u zdravstvu, jednokratne naknade za novorođenčad, kao i nagrade za pripadnike civilne zaštite i studente-dobrovoljce koji su učestvovali u merama za suzbijanje epidemije, prenosi Hina.

Interventni zakonski paket uključuje i više mera za pomoć privredi preko Preduzetničkog fonda, delimicnu nadoknadu troškova za kupnovinu testova za samotestiranje zaposlenih u firmama, a njime se produžava i vreme važenja već izdatih besplatnih turističkih i ugostiteljskih bonova koji će moći da se koriste do sredine 2022. godine.

Za takav zakonski paket koji je predložila Vlada glasalo je 46 poslanika, uglavnom iz vladajuće koalicije, dok je protiv bilo njih 42. Opozicija je u raspravi tvrdila da su mere neuravnotežene i da je reč o jednoj vrsti nesistematskog finansijskog bonusa pojedinim grupama, kako bi se pridobili birači pred parlamentarne izbore predvidene za kraj aprila iduće godine.

Protiv vladinih mera i obaveznih kovid potvrda za vreme rasprave o zakonskom paketu pred zgradom parlamenta protestovalo je nekoliko stotina ljudi.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa