Evropa

Komesar za ekonomiju: Ne možemo sve strpati u isti koš, nivo duga ograničiti za svaku zemlju EU pojednačno

Komentari

Autor: Tanjug

29/12/2021

-

10:24

Komesar za ekonomiju: Ne možemo sve strpati u isti koš, nivo duga ograničiti za svaku zemlju EU pojednačno
Komesar za ekonomiju: Ne možemo sve strpati u isti koš, nivo duga ograničiti za svaku zemlju EU pojednačno - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Komesar za ekonomiju Evropske unije Paolo Ðentiloni smatra da gornja granica duga u bloku treba da se utvrđuje na pojedinačnoj osnovi za svaku zemlju članicu u okviru predložene reforme Pakta za stabilnost koju namerava da predstavi sredinom 2022.

"Ne možemo sve zemlje strpati u isti koš. Razlike u (trenutnim) odnosima duga prema bruto domaćem proizvodu su previsoke za to", rekao je Ðentiloni u intervjuu za Frankfurter Algemajne Cajtung objavljenom danas, prenosi Rojters.

AP Photo/Jean-Francois Badias, Pool

 

Evropski ekonomski komesar je u novembru pozvao na debatu o reformi pravila o dugu u EU, u svetlu ekonomskih pritisaka izazvanih krizom koronavirusa. Paketi mera državne podrške i investicioni programi s ciljem suzbijanja ekonomskih uticaja kovida-19 doveli su do rasta dugova mnogih država EU iznad nivoa od 60 odsto BDP-a, odnosno iznad važeće granice propisane Paktom za stabilnost.

Ðentiloni je naveo da njegov predlog reforme predviđa postavljanje pojedinačnih ciljeva nivoa duga za svaku zemlju, dodajući da bi Komisiji trebalo dati efikasnije instrumente za primenu budžetskih pravila.

On je odbacio predlog Klausa Reglinga, šefa finansijskog spasilačkog fonda evrozone, da se granica duga podigne na 100 odsto BDP-a za sve države EU.

"To jednostavno ne odgovara mojoj ideji o diferenciranom sagledavanju država članica", rekao je Ðentiloni za nemački list.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa