Evropa

Moravjecki kritikovao Brisel zbog pokretanja postupka protiv Poljske

Komentari

Autor: Tanjug, Fonet

22/12/2021

-

23:49

Moravjecki kritikovao Brisel zbog pokretanja postupka protiv Poljske
Mateuš Moravjecki - Copyright Tanjug/AP/Kenzo Tribouillard

veličina teksta

Aa Aa

Poljski premijer Mateuš Moravjecki kritikovao je danas Brisel zbog "birokratskog centralizma" jer je pokrenuo novi postupak zbog odluka poljskog ustavnog suda koje dovode u pitanje nadređenost evropskog prava nad nacionalnim.

Premijer Moravjecki rekao je da odluka Evropske komisije da pokrene novi postupak protiv Varšave pokazuje "da tendencija Brisela prema razvoju demokratskog centralizma, birokratskog centralizma, nažalost napreduje, ali tome treba stati na kraj". Naglasio je da se nije saglasan sa odlukom Evropske komisije, prenele su agencije.

"Mislim da sve više država članica EU vidi da konačno negde mora postojati granica nadležnosti, onoga o čemu Evropska komisija može odlučivati i onoga o čemu može odlučivati poljska država", kazao je on.

Evropska komisija pokrenula je ranije danas postupak protiv Poljske zbog odluka poljskog ustavnog suda koje dovode u pitanje nadređenost evropskog prava nad nacionalnim. Poljski ustavni sud je u svojim odlukama od 14. jula i 7. oktobra ove godine zaključio da neke odredbe ugovora EU nisu u skladu s poljskim ustavom, dovodeći u pitanje primat evropskog prava.

EK je u sredu uputila Poljskoj službenu opomenu, što je prvi korak u postupku koji može završiti pred Sudom EU. Poljska ima dva meseca za odgovor na opomenu.

Komisija smatra da presude poljskog ustavnog suda krše opšta načela autonomije, primata evropskog prava, efikasnosti i jednobrazne primene prava Unije kao i obavezujući učinak presuda Suda Evropske unije.

Komisija takođe dovodi u pitanje nezavisnost i nepristrasnost poljskog ustavnog suda i smatra da on ne ispunjava zahteve da bi ga se smatralo sudom prema ranije usvojenom zakonu. Poljska je već nekoliko godina u sukobu s Komisijom zbog pravosudne reforme koju sprovodi tamošnja vladajuća koalicija, a Sud EU već je doneo neke odluke protiv Poljske.

Đentiloni: EU je zajednica vrednosti i zakona

Evropski komesar za ekonomiju Paolo Đentiloni izjavio je da je EU zajednica vrednosti i zakona i da prava Evropljana moraju da budu zaštićena, bez obzira gde žive u Uniji.

Kako javlja AP, Đentiloni je preneo da su odlukama poljskog suda narušeni opšti principi autonomije, primat prava EU, efikasnost i jedinstvena primena prava Unije, kao i obavezujuća pravna snaga presuda Evropskog suda pravde.

AP Photo/Jean-Francois Badias, Pool

 

"EU je zajednica vrednosti i zakona, i prava Evropljana, u skladu sa ugovorima, moraju biti zaštićena, bez obzira gde žive u Uniji", rekao je Đentiloni novinarima.

Profesor prava na Univerzitetu Groningen u Holandiji Džon Morein pozdravio je za AP pokretanje procedure i konstatovao da je poljski Ustavni sud postao "političko telo", koje je sukobljeno sa pojedinim osnovnim principima EU, da ga više "ne treba smatrati sudom" i da je "ugroženo pravo poljskih građana na pravično suđenje".

Komentari (0)

Evropa