Evropa

U luci Roterdam zaplenjeno 1,6 tona kokaina: Holandski grad postao "glavna evropska kapija za drogu"

Komentari

Autor: Euronews

29/12/2021

-

17:55

U luci Roterdam zaplenjeno 1,6 tona kokaina: Holandski grad postao "glavna evropska kapija za drogu"
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Holandska carina zaplenila je više od 1,6 tona kokaina skrivenog u pošiljkama banana, kakao zrna i cementa u luci Roterdam, saopštili su tužioci u sredu. Droga, čija je ulična vrednost procenjena na 127 miliona evra, bila je sakrivena u tri kontejnera koji su stigli u najveću evropsku luku.

"Prvi kontejner je došao iz Ekvadora i bio je natovaren bananama namenjenim kompaniji u Barendrehtu, blizu Roterdama", rekli su tužioci.

Droga u drugom kontejneru, kako se dodaje, pronađena je u tovaru kakao zrna, takođe iz Ekvadora. Taj brod je prošao kroz kolumbiju i potom stigao do Roterdama preko Antverpena. U trećem kontejneru, napunjenom cementom, nalazilo se pet sportskih torbi punih droge, prenosi Euronews.

Zaplene su ove godine porasle u luci Roterdam, koja se sada smatra jednom od glavnih evropskih kapija za drogu, posebno kokain. Holandske carinske vlasti saopštile su u utorak da su zaplenile rekordnih 68 tona kokaina ove godine, u odnosu na 49 tona 2020.

Telo Evropske unije za borbu protiv kriminala upozorilo je da Holandija i susedna Belgija postaju glavna čvorišta kokaina, posebno za pošiljke iz Kolumbije. Obala Severnog mora je sada "pretekla Iberijsko poluostrvo kao glavna ulazna tačka za kokain u Evropu", naveo je Evropol u izveštaju u septembru.

Posle kanabisa, kokain je druga najpopularnija droga u zapadnoj i centralnoj Evropi, sa procenjenih 4,4 miliona korisnika u protekloj godini, navodi se u izveštaju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa