Evropa

U Oslu uhapšena kriminalna grupa osumnjičena za šverc kokaina, norveška policija želi istragu u Srbiji

Komentari

Autor: NRK, Euronews Srbija

18/12/2021

-

10:15

U Oslu uhapšena kriminalna grupa osumnjičena za šverc kokaina, norveška policija želi istragu u Srbiji
Norveška policija - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Norveška policija uhapsila je pet osoba u Oslu za koje veruju da su članovi srpske kriminalne grupe. Kod osumnjičenih je pronađeno više od 10 miliona norveških kruna (skoro miliona evra)  u gotovini, a policija veruje da ta grupa već duže vreme trguje kokainom u prestonici, prenosi NRK. Iako je zaplenjeno samo 1,2 kilograma kokaina, policija smatra da droga potiče od uvoza 26 kilograma kokaina krajem marta ove godine.

U četvrtak, 26. avgusta ove godine, dve osobe iznele su dve vreće novca iz stana u Oslu i ostavile u kamion, koji je policija pratila. Kako ističe Jens Johanes Andenes tužilac iz policijskog okruga u Oslu, kriminalna grupa je verovatno tada planirala da iznese novac iz Norveške. U kamionu je pronađeno 9,4 miliona norveških kruna (odnosno 925.000 evra) .

Tajna istraga

Policija u Oslu počela je istragu ovog slučaja slučaj u aprilu, kada je posumnjala da postoji organizovana kriminalna mreža koja se bavi narko-aktivnostima u Oslu.

Policija sumnja da je srpski državljanin zvani "Čuvar" primao, skladištio i prodavao drogu. Ispostavilo se da su kokain i novac bili pohranjeni u dva stana u različitim delovima grada. Istraga je pojačala i sumnju policije da je "Čuvar" komunicirao sa osobom za koju se veruje da je organizator u Srbiji.

Istog dana kada je pronađen novac u kamionu, osumnjičeni organizator je došao u Norvešku sa još jednom osobom, a njih dvojica uhapšeni su tokom policijske akcije.

Za sada se zna da je mogući vođa ili organizator uhapšene grupe u pedesetim godinama. Na saslušanju u pritvorskoj jedinici nije priznao krivicu, navodi norveški sajt. Pritvoren je i suvozač iz kamiona, star oko 40 godina, osumnjičen za saučesništvo u preprodaji droge. Ni on nije priznao krivicu.

Treći uhapšeni je mladić u tridesetim godinama i imao je ulogu magacionera, odnosno kod njega u stanu bila je skladištena droga, navodi policija. Na saslušanju nije priznao umešanost u kriminalnu grupu.

Ni četvrti pritvoreni, mladić od tridesetak godina, osumnjičen kao preprodavac velike količine droge, nije priznao saučesništvo i povezanost s grupom i narkoticima. Peti osumnjičeni je srpski državljanin u pedesetim godinama i policija smatra da je bio glavni u dopremanju 26 kilograma kokaina u Norvešku. On je od ranije poznat policiji.

Zaplene droge

Oko milion norveških kruna takođe je zaplenjeno u dva stana u delovima Osla - Grenlandu i Bjolsenu. Kupac za koji policija veruje da je kupio drogu od "Čuvara", takođe je uhapšen. Zaplenjeno je 1,2 kilograma kokaina, a policija smatra da je ova droga mali dao od 26 kilograma kokaina prokrijumčarenih krajem marta 2021. godine.

"Policija veruje da je kokain rasprodat u okolini Osla i da novac od prodaje uključuje i više od 10 miliona koliko je zaplenjeno", kaže Andenes.

Osim osumnjičenog dilera, optuženi od ranije nisu poznati policiji u Norveškoj.

"Postoji veliki broj istraga koje želimo da sprovedemo u matičnoj zemlji optuženih, Srbiji, ali i u drugim zemljama", kaže Andenes.

Policija ne isključuje da bi moglo biti još osumnjičenih. Uhapšenima preti moguća zatvorska kazna od 21 godine.

"To je i zato što se radi o značajnoj količini droge, ali i zato što verujemo da je u pitanju organizovana kriminalna grupa", ističe tužilac.

Komentari (0)

Evropa