Evropa

Španska vlada o Kosovu: Nezavisnost koju je Priština jednostrano proglasila je bio protivzakonit akt

Komentari

Autor: Tanjug

29/12/2021

-

21:37

Španska vlada o Kosovu: Nezavisnost koju je Priština jednostrano proglasila je bio protivzakonit akt
Mapa Kosova u bojama zastave Srbije i sa zvaničnim grbom - Copyright Tanjug/AP/Darko Vojinović

veličina teksta

Aa Aa

Španija ostaje pri stavu da ne priznaje deklaraciju o nezavisnosti koju je Priština jednostrano usvojila 2008. godine, i smatra da je to bio jednostran i protivzakonit akt, rečeno je iz španske Vlade za prištinsku Gazetu ekspres.

Iz Madrida navode da će pristup Beogradu i Prištini biti veoma konstruktivan i da su svesni značaja održavanja kontakta sa obe strane.

"Od njih se zahteva da prihvate neizbežnost sporazuma koji poštuje međunarodno pravo, čak i sa teškim zadacima koje će to podrazumevati", rekla je Patricia Tortosa iz kancelarije za informisanje španskog Ministarstva spoljnih poslova.

Tortosa je naglasila da je stav Španije prema nezavisnosti Kosova nepromenjen, a obrazlažući takav zvaničan stav Madrida, navela je da je on u skladu sa međunarodnim pravom i njegovim osnovnim principima i naglasila da je proglašenje nezavisnosti bio akt protivan međunarodnom pravu.

Povodom pisanja pojedinih medija da će Španija otvoriti kancelariju za trgovinu i kulturu u Prištini, Tortosa je rekla da ''nema šta da prijavi''.

Iz ministarstva spoljnih poslova privremenih prištinskih institucija potvrdili su da je stav Španije prema KiM nepromenjen, ali tvrde da postoje kontakti između Prištine i Madrida, navodi Gazeta.

Što se tiče najava da će Španija otvoriti kancelariju za trgovinu i kulturu, rekli su ''da nikada ne komentarišu procese ove prirode''. Španija je jedna od pet članica Evropske unije koja ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa