Politika

Ambasada SAD: Radićemo na sprovođenju obaveza koje su preuzete potpisivanjem Vašingtonskog sporazuma

Komentari

Autor: Fonet

17/12/2021

-

22:29

Ambasada SAD: Radićemo na sprovođenju obaveza koje su preuzete potpisivanjem Vašingtonskog sporazuma
Ambasada SAD: Radićemo na sprovođenju obaveza koje su preuzete potpisivanjem Vašingtonskog sporazuma - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ambasada SAD u Prištini saopštila je da će sa Beogradom i Prištinom raditi na sprovođenju obaveza koje su preuzete potpisivanjem Vašingtonskog sporazuma u Beloj kući, prenosi Gazeta ekspres.

Ambasada je tako odgovorila na pitanje Gazete ekspres o današnjoj izjavi kosovske predsednice Vjose Osmani o tački Vašingtonskog sporazuma koja se odnosi na jednogodišnji moratorijum na lobiranja za članstva u međunarodim organizacijama, odnosno za povlačenje priznanja.

Osmani je danas rekla da su prihvatanjem te tačke Vašingtonskog sporazuma "oštećeni strateški interesi i narušen ustavni poredak Kosova".

U dopisu iz Ambasade navodi se da su Sjedinjene Američke Države spremne da podrže rad na sveobuhvatnom i pravno obavezujućem sporazumu između Kosova i Srbije, koji bi se fokusirao na međusobno priznanje, što bi postavilo temelje za saradnju i stabilnu budućnost.

"Podržavamo dijalog uz posredovanje EU i ohrabrujemo strane da se vrate tom procesu sa osećajem hitnosti da se zajedno pozabave tehničkim i političkim pitanjima, a radićemo sa Srbijom i Kosovom na sprovođenju njihovih obaveza iz Vašingtona u cilju pune normalizacije", navodi se u dopisu, prenosi Kosovo onlajn.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija