Evropa

EU planira da neke projekte označi kao "zelene" investicije

Komentari

Autor: Tanjug

01/01/2022

-

14:41

EU planira da neke projekte označi kao "zelene" investicije
EU planira da neke projekte označi kao "zelene" investicije - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Evropska unija je napravila planove da neke projekte u vezi prirodnog gasa i nuklearne energije označi kao "zelene" investicije nakon jednogodišnje borbe između vlada oko toga koja su ulaganja zaista klimatski prihvatljiva.

Očekuje se da će Evropska komisija u januaru predložiti pravila na osnovu kojih će biti odlučeno da li će gasni i nuklearni projekti biti uključeni u "klasifikciju održivih finansija" EU, preneo je Rojters.

Ograničavanjem "zelene" oznake samo na projekte koji su zaista klimatski prihvatljivi, sistem ima za cilj da učini te investicije privlačnijim za privatni kapital. Brisel je, takođe, preduzeo korake kako bi primenio poresku klasifikaciju na neka sredstva EU, što znači da bi se na osnovu pravila moglo odlučivati koji projekti su podobni za određene javne finansije. Da bi se smatrale zelenim, nove nuklearne elektrane moraju dobiti građevinske dozvole pre 2045. godine.

Ulaganja u elektrane na prirodni gas bi se, takođe, smatrala zelenim ukoliko bi one proizvodile emisiju ispod 270 grama CO2, ekvivalenta po kilovat satu, zamene elektrane na fosilna goriva koje više zagađuju i dobiju građevinsku dozvolu do 31. decembra 2030.

Komentari (0)

Evropa