Evropa

Bakljada nacionalista u Kijevu povodom 113. godišnjice rođenja Stepana Bandere

Komentari

Autor: Tanjug

01/01/2022

-

19:17

Bakljada nacionalista u Kijevu povodom 113. godišnjice rođenja Stepana Bandere
Tanjug/AP/Efrem Lukatsky - Copyright Tanjug/AP/Efrem Lukatsky

veličina teksta

Aa Aa

Nekoliko stotina ljudi sa zastavama Ukrajinske stranke Svoboda, kao i niza drugih nacionalističkih organizacija okupilo se večeras u Kijevu povodom 113. godišnjice rođenja lidera ukrajinskih nacionalista Stepana Bandere.

Oni su se okupili u parku Ševčenko u centralnom delu grada noseći zapaljene baklje i slike Bandere i zastave Ukrajine, prenosi Ria novosti.

Tanjug/AP/Efrem Lukatsky

 

Bandera je bio vođa Organizacije ukrajinskih nacionalista (OUN) i jedan od glavnih pokretača stvaranja njenog vojnog krila, Ukrajinske ustaničke armije (UPA), čiji je cilj bio proglašenje borbe za nezavisnost Ukrajine.

Ukrajinska ustanička armija formirana je oktobra 1942. godine i borila se protiv sovjetskih trupa, sarađujući sa nacistima.

Tanjug/AP/Efrem Lukatsky

 

U maju 2015. tadašnji predsednik Ukrajine Petro Porošenko dao je OUN-UPA status „borca za nezavisnost“ Ukrajine, a njenim učesnicima pravo na socijalne beneficije.

Moskva je osudila tu odluku, a heroizaciju UPA kritikuju i mnogi ratni veterani i političari koji optužuju Banderu za saradnju sa nacistima.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa