Evropa

U Austriji stupio na snagu zakon o asistiranom samoubistvu

Komentari

Autor: Tanjug

01/01/2022

-

21:50

U Austriji stupio na snagu zakon o asistiranom samoubistvu
Pacijenti sa Kovidom-19 - Copyright Tanjug/AP

veličina teksta

Aa Aa

U Austriji je stupio na snagu zakon koji dozvoljava asistirano samoubistvo.

Od subote, odrasli koji su neizlečivo bolesni ili imaju trajno, iscrpljujuće stanje, mogu da se odluče za pomoć i asistirano samoubistvo.

Parlament Austrije je usvojio novi zakon u decembru, a nakon odluke ustavnog suda o tom pitanju, nova praksa će biti strogo regulisana, dok će svaki slučaj procenjivati dva lekara od kojih bi jedan morao da bude stručnjak za palijativnu medicinu, prenosi Bi-Bi-Si.

Zvaničnici kažu da je austrijska Vlada izdvojila sredstva za razvoj palijativnog zbrinjavanja kako bi se obezbedilo da niko ne odluči da umre ukoliko su dostupne neke druge opcije.

Legalizovano u Švajcarskoj, Španiji, Belgiji i Holandiji

Asistirano samoubistvo, u kojem se nekome daju sredstva da okonča sopstveni život, legalizovano je u susednoj Švajcarskoj i u još nekoliko evropskih zemalja, uključujući Španiju, Belgiju i Holandiju.

Kako dodaje britanski javni servis, "aktivna pomoć u samoubistvu ostaće zabranjena u Austriji", a nova pravila eksplicitno isključuju maloletne osobe ili osobe sa mentalnim zdravstvenim problemima.

Odrasli koji žele da okončaju svoj život moraju imati validnu dijagnozu i potvrdu da su sposobni da samostalno odlučuju. 

Komentari (0)

Evropa