Evropa

"Napad na identitet naše nacije": Protest Marin le Pen zbog zastave EU na Trijumfalnoj kapiji

Komentari

Autor: Tanjug

01/01/2022

-

23:34

"Napad na identitet naše nacije": Protest Marin le Pen zbog zastave EU na Trijumfalnoj kapiji
Marin le Pen - Copyright Tanjug/AP Photo/Daniel Cole

veličina teksta

Aa Aa

Marin le Pen, predsednica ultradesničarske francuske stranke Nacionalni savez (RN), protestovala je danas protiv postavljanja zastave Evropske unije na Trijumfalnu kapiju u čast početka šestomesečnog predsedavanja Francuske EU.

Le Penovoj, za koju ankete pokazuju da je glavna rivalka predsedniku Emanuelu Makronu na prolećnim predsedničkim izborima, pridružili su se i drugi političari iz francuskog desničarskog političkog spektra, gnevni zbog zastave EU koja se vijori na nacionalnom spomeniku, preneo je Rojters.

"Okititi Trijumfalnu kapiju bojom Evropske unije, bez nacionalne zastave, predstavlja napad na identitet naše nacije, jer ovaj spomenik je podignut u slavu naših vojnih pobeda i tu se nalazi Grob neznanog vojnika", navodi se u saopštenju Le Penove.

Unsplash

 

Nije bilo komentara pristalica i saveznika predsednika Makrona, koga je Le Penova optužila da je izdao "direktno naređenje" da se EU zastava istakne na Trijumfalnoj kapiji.

Državni sekretar u ministarstvu za evropska pitanja Klemen Bon izjavio je da će zastava EU biti privremeno na Trujumfalnoj kapiji.

"Francuska zastava nije zamenjena. Izborna kampanja nije otvoreni prolaz za sitne laži i kontroverze", poručio je on na svom Tviter nalogu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa