Evropa

"Tramp je njegova pojednostavljena verzija": Ko je Erik Zemur, desničar i novo lice u predsedničkoj trci u Francuskoj

Komentari

Autor: Pavle Kosić

15/12/2021

-

07:11

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

U aprilu sledeće godine u Francuskoj će biti održani predsednički izbori. Pored aktuelnog predsednika Emanuela Makrona i dobro poznate desničarke Marin le Pen, pažnju javnosti privukao je nekadašnji novinar Erik Zemur. Naime, desničar koji je osvojio javno mnjenje, Erik Zemur, postavio se kao jedan od tri kandidata za predsednika Francuske.

Jevrejin iz siromašne porodice. Bivši novinar koji je nekoliko puta osuđivan zbog rasističkih stavova. Odnedavno, i kandidat na predsedničkim izborima. Ko je zapravo Erik Zemur i šta on predstavlja na političkoj sceni Francuske?

"On je neko ko dovodi u pitanju zvaničnu istoriju i istoriju Drugog svetskog rata. On je kandidat koji izaziva oprečne i žestoke reakcije. Dakle, on uvodi jednu vrstu radikalizma na političkoj sceni Francuske", rekla je za Euronews Srbija Ana Otašević, spoljnopolitička komentatorka "Nedeljnika" i novinarka "Le Monde Diplomatique".

Zbog kontroverznih stavova, Zemur je često bio predmet fizičkih napada. Poznavaoci francuske politike kažu da je upravo njegova spremnost da otvara škakljive teme i uz to da istrpi posledice - ono što ga je učinilo popularnim.

Ima veliku podršku

"Mislim da njegova popularnost prvo dolazi od te činjenice, da ima hrabrost da otvori određene problematične teme francuskog i evropskog društva. Druga stvar, on ima nesumnjiv talenat za polemiku, intelektualni pristup. Iako ga porede sa Trampom, on nema velike veze sa njim. Tramp je prilično pojednostavljena verzija Erika Zemura", rekao je Euronews Srbija Slobodan Zečević, naučni savetnik u Institutu za evropske studije i dodao:

"On je veliki poznavalac istorije i političkih ideja i kroz to afirmiše svoj stav o današnjem francuskom društvu".

I pored pada popularnosti u poslednje vreme, istraživanja javnog mnenja pokazuju da Erik Zemur i dalje ima veliku podršku, kao i da se nalazi među četiri najpopularnija kandidata. Ipak, prema aktuelnim procenama, on neće ući u drugi krug izbora.

"Da li su ispitivanja javnog mnjenja realna? I to je veliko pitanje. Ona su dugo u Francuskoj verno odražavala raspoloženje birača. Na ovim izborima će to biti problematično, jer mnogi ljudi neće da kažu istinu, neće da kažu za koga će da glasaju, pogotovo ne za Le Pen i Zemura koji su kontroverzni zbog svojih stavova. Ima prikrivenih glasova koji tu postoje", istakao je Zečević.

Iako mu je upravo desničarka Marin le Pen najveći konkurent, glavna meta Erika Zemura je aktuelni francuski predsednik Emanuel Makron.

"On kaže da je Makron ništavan, da kao ličnost nije važan, a da će na izborima koji slede u aprilu biti taj koji će srušiti tu vladajuću ideologiju i srušiti postojeći sistem", dodala je Otašević.

Predsednički izbori u Francuskoj biće održani u aprilu. Iako poznavaoci francuske politike kažu da je teško proceniti koliko će glasova osvojiti Zemur, ne otpisuju ga kao potencijalnog kandidata u drugom krugu predsedničkih izbora.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa