Evropa

"Trećinu sam Tačer, dve trećine Merkel": Ko je Valeri Pekres, kandidat Republikanaca u trci za predsednika Francuske

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Gardijan, Politico

08/12/2021

-

07:09

"Trećinu sam Tačer, dve trećine Merkel": Ko je Valeri Pekres, kandidat Republikanaca u trci za predsednika Francuske
"Trećinu sam Tačer, dve trećine Merkel": Ko je Valeri Pekres, kandidat Republikanaca u trci za predsednika Francuske - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Valeri Pekres u subotu je izabrana za kandidatkinju francuske desničarske stranke "Republikanci" na predsedničkim izborima zakazanim za proleće, saopštila je ta stranka. Ona je inače prva žena koju su konzervativci izabrali da bude njihov kadidat, a sada se suočava sa još većim izazovom, a to je da pobedi aktuelnog francuskog predsednika Emanuela Makrona koji teži drugom mandatu.

Njene pristalice nazivaju je "najgorom noćnom morom" za aktuelnog predsednika. Čak su joj dodelili i epitet "buldožera" za kojeg, kako kažu, očekuju da unese novine u francusku političku scenu, prenosi Gardijan. Međutim, do nedavno, Pekers se suočavala sa još jednim epitetom, koji joj nije prijao pa je zbog njega izvesno vreme obilazila ruralnu Francusku i njene farme. Reč je zapravo o njenom imidžu "plavokose buržujke", nakon čega je obećala da će upravo kao takva "razbiti staklneni plafon Francuske".

"Biću prva žena predsednica Francuske", poručivala je ona na raznim skupovima dok je obilazila francuska sela i obećala da će dati sve od sebe da svoju stranku dovede do pobede.

Da joj za sada to polazi od ruke potvrđuje i vest da je bivša dvostruka ministarka, koja je bila zadužena za obrazovanje i budžet, u subotu osvojila 60,95 odsto glasova u drugom krugu stranačkih izbora i porazila Erika Sotija koji je dobio gotovo duplo manje - 39,05 odsto glasova. Zbog toga Politiko navodi da je njena kandidatura loša vest za Makrona, jer njih dvoje imaju slične pretenzije samo što ona ima moderniji pristup. Zapravo, ona nudi moderni brend konzervativcima koji je liberalan u ekonomiji, a strog prema zakonu i redu.

Trenutne ankete javnog mnjena koje je sproveo Politiko pokazuju da bi Pekres dobila 10 odsto glasova na predsedničkim izborima u poređenju sa 24 odsto za Makrona, 19 odsto za Marin Le Pen i 14 odsto za krajnje desničara Erika Zemura.

Predsednički izbori u Francuskoj tradicionalno nepredvidljivi

Spisak političara koji planiraju da izađu na crtu Emanuelu Makronu četiri meseca uoči predsedničkih izbora u Francuskoj, sve je duži. On još nije zvanično objavio da će se kandidovati za drugi mandat, ali se očekuje da će to učiniti. Više anketa ukazuje na pobedu Makrona, ali predsednički izbori u Francuskoj su tradicionalno nepredvidljivi. Primer za to je i sam aktuelni predsednik, koji je osnovao politički pokret samo nekoliko meseci pre izbora 2017. godine na kojima je pobedio, piše Euronews.

Upravo na to računaju i pristalice Pekers koji smatraju da i njen ženski status je osvežavajući za francusku političku scenu i ozbljan prkos Makronu. I ona sama je predstavila Makrona kao političara bez uverenja.

"Između mene i Makrona postoji više od razlike u političkoj liniji, postoji i razlika u karakteru. On ima samo jednu ambiciju a to je da udovolji, dok ja imam samo jednu strast – da završim posao", rekla je ona budućim glasačima.

Tada je sebe opisala kao "jednu trećinu Margeret Tačer i dve trećine Angela Merkel" i obećala da će povećati starosnu granicu za odlazak u penziju na 65 i ukinuti hiljade radnih mesta u javnom sektoru ako bude izabrana za predsednicu Francuske. Ona je takođe kao i većina kandidata desnice postala tvrdokornija po pitanju imigracije, odražavajući uticaj krajnje desnice na glavne stranke. Takođe je obećala da će "vratiti francuski ponos" i braniti "porodične vrednosti".

Sukob i sa Le Pen

Na Pekres ne gleda samo Makron kao na pretnju. Ona se našla i na meti Marin Le Pen, liderke krajnje desnice, koja je svoju suparnicu opisala kao kao "kandidat koji najviše liči na Makrona".

"Ona ima isti profil kao Makron. Slažu se po mnogim pitanjima. Žao mi je zbog konzervativnih birača. Oni uvek mogu da se pridruže mojoj kampanji", rekla je Le Pen na francuskoj televiziji.
Uprkos tome što je Soti izgubio od Pekres, mnogi u ovoj stranci se ipak nadaju da će on imati uticaja i snažnu ulogu u predstojećoj kampanji.

"Soti može da blokira Zemura i Le Penovu u desničarskim pitanjima i to je njegova prednost. Pekres ima retoriku koja se dopada poslovnim liderima i onima koji mnogo zarađuju, a tu konzervativnu bazu je ranije uzeo Makron", rekao je savetnik lidera stranke Kristijan Džejkob za Politiko.

Ko je Valeri Pekres?

Rođena je 14. jula 1967. godine kao Valeri u porodici intelektualaca. Otac joj je bio profesor ekonomije, a deda po majci vodeći francuski psihijatar koji je lečio ćerku Žaka Širaka od anoreksije.

Ona je najpre radila kao profesor, predavala je ustavno pravo na fransuskom univerzitetu u Parizu do 1998. godine. Nakon toga se opredelila za politiku. Počela je kao državna službenica, a bila je naklonjena bivšem francuskom predsedniku Žaku Širaku čija je i savetnica kasnije postala. Po stavovima jako brzo dobila nadimak "budložer" jer je poznata po "teškim i epskim izbornim bitkama".

Tokom vladavine Sarkozija bila je ministarka za budžet i ministarka visokog obrazovanja.
Nju inače tradicionalno smatraju umerenom starnom desnog centra. Tokom napetog politčkog perioda i nakon što je Francuska 2013. godine uvela istopolne brakove, rekla je da više voli oblik građanske zajednice umesto puna bračna prava. Sebe često upoređuje sa Margaret Tačer koja joj je idol, ali kaže da je njen cilj da ipak bude više kao Angela Merkel jer smatra da je Nemačku učinila "bogatijom, jačom i ujedinjenijom".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa