Evropa

Italija uvela obaveznu vakcinaciju za sve starije od 50 godina

Komentari

Autor: Tanjug

05/01/2022

-

23:59

Italija uvela obaveznu vakcinaciju za sve starije od 50 godina
Vakcinacija - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Italijanska Vlada je danas donela meru kojom se od osoba starijih od 50 godina zahteva da se vakcinišu protiv korona virusa, pošto se zemlja suočava sa skoro svakodnevnim novim rekordima u broju infekcija izazvanih omikron sojem.

"Želimo da zaustavimo rast infekcija i nateramo Italijane koji to još uvek nisu ,da se vakcinišu'', poručio je premijer Mario Dragi na danasnjem sastanku Vlade, prenosi AP.

Dragi je rekao i da je odluka o obaveznoj vakcinaciji za starije osobe doneta iz zabrinutosti da su u većem riziku od hospitalizacije i „da bi se smanjio pritisak na bolnice i spasili životi".

Ranije tokom dana u Italiji je potvrđeno je 189.000 novih infekcija.

Vlada je jednoglasno izglasala novu meru, sa kojom, kako je rekao ministar javne uprave Renato Bruneta, Italija prednjači u Evropi , pošto je sada većina nevakcinisanih pacijenata u italijanskim odeljenjima intenzivne nege, koja se brzo popunjavaju.

Oko 78 odsto populacije Italije, koja ima oko 59 miliona stanovnika, u potpunosti je vakcinisano protiv korona virusa, a oko 36 odsto je dobilo treću dozu, za koju stručnjaci kažu da je ključni instrument u smanjenju mogućnosti da klinička slika obolelog zahteva intenzivnu negu ili dovede do fatalnog ishoda.

Iz vlade nije saopšteno sa kakvim kaznama se suočavaju nevakcinisane starije osobe, ali je ministar zdravlja Roberto Speranca saopštio novinarima da će svi koji imaju 50 ili više godina biti proveravani da li imaju "super zelenu propusnicu", pre nego što uđu na svoja radna mesta, a taj sertifikat je rezervisan za one koji su potpuno vakcinisani ili koji su se nedavno oporavili od kovid-19.

Zahtev za "super zelenom propusnicom" na radnom mestu za starije radnike u javnom i privatnom sektoru, stupa na snagu 15. februara, kako bi im se omogućilo da se potpuno vakcinišu ako nisu do sada.

Vlada je takođe odredila da svi koji rade na univerzitetima moraju biti vakcinisani, bez obzira na godine, a trenutno je vakcinacija obavezna za nastavnike u školama, zdravstvene radnike, pripadnike vojske i policije, bez obzira na godine.

Takođe je usvojena mera prema kojoj će svako ko radi ili dobija usluge u kozmetičkim salonima i sličnim ustanovama morarti da ima negativan test na korona virus, ako nije vakcinisan ili se nije nedavno oporavio od kovid-19.

Isto pravilo važiće i za prodavnice u tržnim centrima i za banke i pošte, a apoteke i prehrambene prodavnice će biti izuzete od ovog pravila, navodi AP.

Komentari (0)

Evropa