Evropa

Makron branio izjave o nevakcinisanima: Ne smeju da ugrožavaju slobodu drugih

Komentari

Autor: Euronews

08/01/2022

-

15:02

Makron branio izjave o nevakcinisanima: Ne smeju da ugrožavaju slobodu drugih
Makron branio izjave o nevakcinisanima: Ne smeju da ugrožavaju slobodu drugih - Copyright Tanjug/Pascal Rossignol/Pool via AP

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Francuske Emanuel Makron ponovo je govorio o svojim kontroverznim opaskama u vezi sa onima koji neće da se vakcinišu protiv koronavirusa, braneći još jednom te izjave. Naime, on je pre nekoliko dana uz psovke kritikovao one koji ne žele da se vakcinišu, rekavši da želi da ih "iznervira", a sada je istakao kako "ne prihvata da neko krši tuđe slobode".

"Biti građanin znači da imate prava, ali i obaveze. To znači da te obaveze morate da ispunite. Kocept slobode kojim se danas razmahuju neki naši sunarodnici, kako oni smatraju, prevodi se kao 'imam slobodu da ne budem vakcinisan'. To prestaje tamo gde sloboda jednog čoveka može da ugrozi život nekog drugog", rekao je Makron.

On je dodao da ljudi koji odbijaju vakcinu protiv koronavirusa ne samo da ugrožavaju živote svojih sugrađana, već i njihovu slobodu, preneo je Euronews.

U Francuskoj je vakcinisano više od 90 odsto odrasle populacije, a uprkos tome prosečno se, u poslednje vreme, beleži više od 200.000 slučajeva infekcija dnevno. Juče su zdravstvene vlasti, na primer, prijavila 328.214 novih slučajeva.

Francuski parlament izglasao je u četvrtak novi zakon kojim će "zdravstvena propusnica" biti pretvorena u "vakcinalnu propusnicu", pa tako oni koji se nisu vakcinisali neće moći da ulaze u barove, restorane, bioskope, pozorišta i druge javne prostore.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa