Evropa

U Belorusiji emitovan Protaševičev intervju, priznao krivicu i pohvalio Lukašenka

Komentari

Autor: Euronews

04/06/2021

-

09:31

U Belorusiji emitovan Protaševičev intervju, priznao krivicu i pohvalio Lukašenka
U Belorusiji emitovan Protaševičev intervju, priznao krivicu i pohvalio Lukašenka - Copyright Printscreen Youtube BelarusTV

veličina teksta

Aa Aa

Intervju beloruskog novinara Romana Protaševiča, koji je uhapšen u Minsku nakon preusmeravanja i prinudnog sletanja aviona "Rajanera" prošlog meseca, emitovan je na državnoj televiziji. Tom prilikom on je priznao da je organizovao masovne antivladine proteste i pohvalio je predsednika Aleksandra Lukašenka.

Protaševičeva porodica je navela da je ovaj intervju napravljen pod prinudom. 

Protašević (26) je bio urednik opozicionog kanala "Neksta" na Telegramu, međutim, stavljen je na listu "pojedinaca uključenih u terorističke aktivnosti" prošle godine.

Masovni protesti u Belorusiji izbili su u avgustu nakon što je Lukašenko osvojio šesti mandat na predsedničkim izborima.

Šta je rekao Protaševič?

U intervjuu koji je emitovan u četvrtak uveče, Protaševič je priznao da je pokušao da "sruši Aleksandra Lukašenka" i naveo je da govori za televiziju po svom izboru, prenosi BBC.

Rekao je da je kritikovao Lukašenka mnogo, ali da je "počeo da razume da on radi ispravno i da ga poštuje".

Na kraju intervjua Protaševič je zaplakao i rekao da se nada "da će se jednog dana oženiti i imati decu".

Otac Romana Protaševiča rekao je za AFP da mu je bilo bolno da gleda intervju.

"Poznajem mog sina veoma dobro i verujem da on nikada ne bi rekao takve stvari. Slomili su ga i naterali da kaže šta je potrebno", rekao je.

Ovaj intervju je njegovo treće pojavljivanje na državnoj televiziji od kada je uhapšen.

Da podsetimo, novinar i njegova devojka, ruska državljanka, Sofija Sapega leteli su iz Atine u Vilnjus kada je avion zbog pretnje bombom preusmeren i prizemljen u Minks. Oboje su tom prilikom uhapšeni.

Protaševič se sada suočava sa ozbiljnim optužbama. Optužba da je organizovao masovne nerede može da bu donese do 15 godina zatvorske kazne. Međutim, optužbe za teorizam nose veće kazne.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa