Evropa

Protaševič na novom snimku iz pritvora, beloruska televizija objavila dokumentarac o hapšenju

Komentari

Autor: Euronews/N. Z.

03/06/2021

-

11:33

Protaševič na novom snimku iz pritvora, beloruska televizija objavila dokumentarac o hapšenju
Protaševič na novom snimku iz pritvora, beloruska televizija objavila dokumentarac o hapšenju - Copyright Printscreen/Youtube/ONT TV Channel

veličina teksta

Aa Aa

Roman Protaševič, novinar disident, koji je uhapšen nakon presretanja i vanrednog sletanja aviona "Rajanera" rekao je na video snimku iz zatvora da mu je neidentifikovani saradnik "smestio", prenosi AP.

Snimak Romana Protaševiča prikazan je u dokumentarcu koji traje sat vremena, a koji je emitovan u sredu na belourskoj državnoj televiziji ONT. U filmu 26-godišnji Protaševič takođe kaže da su protesti protiv beloruskog lidera Aleksandra Lukašenka sada bez smisla zbog teških akcija razbijanja i dodao je da opozicija čeka bolji trenutak.

U filmu je izneta tvrdnja  da beloruski zvaničnici nisu bili svesni činjenice da je bio Protaševič na letu "Rajanera" na ruti iz Atine u Vilnjus kada je letelica preusmerena u Minsk 23. maja, nakon navodne pretnje bombom.

Evropska unija, je odgovorila zabranom beloruskim aviokompanijama da ulaze u njen vazdušni prostor i uvođenjem novih sankcija.

Lukašenko, koji predvodi nekadašnju sovjetsku naciju sa 9,3 miliona stanovnika, na čelu je ove države gotovo četvrtinu veka. Optužio je u ovom slučaju Zapad da pokušava da "zadavi" Belorusiju svojim sankcijama, prenosi AP.

Belorusija se mesecima suočava sa demonstracijama nakon što je Lukašenko na izborima u avgustu šesti put izabran za predsednika. Od kada su ti protesti počeli, uhapšeno je više od 35.000 ljudi, a mnogi su pretrpeli nasilje.

Protaševič je napustio Belorusiju 2019. godine i postao je glavni neprijatelj Lukašenka. Predvodio je popularni kanal na mreži Telegram koji je imao i ključnu ulogu u organizovanju velikih antivladinih protesta, a optužen je za podsticanje masovnih nereda, što mu može doneti kaznu od 15 godina zatvora.

Lukašenko je prošle nedelje optužio Protaševiča za potpirivanje "krvave pobune" i branio je preusmeravanje leta "Rajanera" kao legitiman odgovor na pretnju bombom.

EPA/STRINGER

 

Dokumentarac kanala ONT argumentuje i ovaj potez tvrdeći da beloruski zvaničnici nisu znali da je Protaševič u avionu.

Na snimku novinar tvrdi da je pretnju bombom mogao da uputi neko sa kim je imao lični sukob. Optužio je da "zlonamernik" kog nije imenovao imao veze sa opoziciono nastrojenim hakerima koji su u prošlosi napadali beloruske zvanične veb stranice i izdavali pretnje bombom.

U dokumentarcu se, međutim, ne objašnjava kakve je navode sukobe Protaševič imao sa dotičnom osobom.

"Kada je avion bio na silaznoj putanji, shvatio sam da je bespotrebno paničiti", rekao je Protaševič.

Kada je avion sleteo, opisao je da je video teško naoružane specijalne snage.

"Bila je to posebna SWAT jedinica - uniforme, tamne jakne i oružje", opisao je.

Dan dankon hapšenja, Protaševič se pojavio na video snimku napravljenom u pritvoru koji je emitovan na beloruskoj televiziji. Govoreći brzo rekao je da priznaje organizaciju masovnih nereda. Njegovi roditelji, koji sada žive u Poljskoj, rekli su da je priznanje iznuđeno.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa