Evropa

Lukašenko o razgovorima s Putinom, sankcijama EU i misterioznoj torbi: Vodićemo istragu protiv Protaševiča i Sapege u Belorusiji

Komentari

Autor: Belta/N.B.

01/06/2021

-

13:42

Lukašenko o razgovorima s Putinom, sankcijama EU i misterioznoj torbi: Vodićemo istragu protiv Protaševiča i Sapege u Belorusiji
Lukašenko o razgovorima s Putinom, sankcijama EU i misterioznoj torbi: Vodićemo istragu protiv Protaševiča i Sapege u Belorusiji - Copyright Tanjug/Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool/AP

veličina teksta

Aa Aa

Istraga protiv Romana Protaševiča i Sofije Sapege pritvorenih u Minsku biće sprovedena u Belorusiji, izjavio je danas predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko na nastanku u Minsku posvećenom saradnji s Rusijom, prenela je agencija Belta.

Sapega je državljanka Ruske Federacije i pritvorena je zajedno sa beloruskim opozicionim aktivistom Romanom Protaševičem nakon što je avion Rajanera na relaciji Atina - Viljnus prinudno sleteo u Minsk.

Govoreći o razgovorima sa Vladimirom Putinom u Sočiju, Lukašenko je primetio da se razgovaralo o temi pritvorenika iz leta Rajanera, ali da su joj predsednici posvetili malo vremena.

Tanjug/Sergei Ilyin, Sputnik, Kremlin Pool

Aleksandar Lukašenko i Vladimir Putin

 

"Istraga protiv obe osobe vodiće se u Belorusiji. To sam rekao i predsedniku Rusije. Uverio sam ga da neće biti problema s pristupom konzula... Ovo je međunarodna praksa", rekao je Aleksandar Lukašenko.

Pomoć za kompaniju Belavia

On je danas rekao i da će Belorusija pružiti svu moguću podršku nacionalnom avio-prevozniku Belavia nakon što je Evropska unija zbog incidenta s avionom Rajaera koji je nazvala otmicom i državnim terorizmom i hapšenja kativista zabranila avionima beloruske kompanije Belavia korišćenje aerodroma u bilo kojoj od 27 članica Unije. 

"Znate moj stav - Belavia nema nikakve veze sa takozvanim incidentom koji se dogodio. Kompanija koja nije sletela, nije podigla ovaj avion, uopšte nema nikakve veze. I to pokazuje da je Zapad napravio najveća grešku - povezivanje ove kompanije sa tim incidentom", naglasio je  Lukašenko.

EPA/Tatyana Zenkovich

Aleksandar Lukašenko i Vladimir Putin

On je naveo da Belorusija i Rusija trenutno rade na otvaranju novih letova kompanije Belavia i da se očekuje da beloruski avio-prevoznik više neće leteti samo za Moskvu i Sankt Peterburg, već i za druge ruske gradove, uključujući odmarališta.

"S obzirom na to da imamo baze na Crnom moru, na području Sočija i Tuapse, zamolio sam Rusiju da prouči pitanje leta Belavije za Soči, Krasnodarski kraj i Kazanj, a razgovarano je još i o  nekoliko gradova. Moram da kažem da nije bilo odbijanja, uprkos pandemiji“, rekao je Lukašenko.

On je naveo da je za državu najvažnije da ne ostavi Belaviju u nevolji koliko god to da košta. Kako je naveo, ministar spoljnih poslova i ministar saobraćaja moraju učiniti sve što je neophodno kako bi skoro 2.000 zaposleni u avio kompanije imali posao.

Misteriozna torba

Lukašenko je pomenuo i sadržaj akten tašne koji je poneo na sastanak s Vladimirom Putinom u Sočiju, a koji su neki mediji doneli u prvi plan. 

profimedia

Misteriozna torba pored beloruskog predsednika tokom razgovora s Vladimirom Putinom

"Da smo sve dokumente ovog kofera objavili, verovatno bi bilo mnogo tema za razgovor“, rekao je Lukašenko.

Prema njegovim rečima, torba je sadržala analitičke materijale koje su pripremile beloruske specijalne službe. 

Kako navodi Belta, predsednici su odavno usvojili praksu razmene takvih informacija ako se tiču neke od država. 

Kako je rekao Lukašenko, materijali su se ticali situacije oko Belorusije i Rusije, SAD, Evropske unije, Kine i slične materijale  koje su prikupile tajne službe i s kojima je želeo da upozna Putina.

Kako je dodao predsednik Belorusije, Moskva i MInsk su odlučni da se zajedno suprotstave napadima spolja. 

"Shvatam da se određene snage počinju udruživati oko nas i vršiti pritisak na nas, i predsednika Putina i mene", rekao je Lukašenko i istakao rešenost da se zajedno suprotstave svim tim napadima.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa