Evropa

Potpuna izolacija: Belorusi ne mogu da napuste državu, stranci samo uz posebna dokumenta

Komentari

Autor: Tara Tomović

31/05/2021

-

15:35

Potpuna izolacija: Belorusi ne mogu da napuste državu, stranci samo uz posebna dokumenta
Potpuna izolacija: Belorusi ne mogu da napuste državu, stranci samo uz posebna dokumenta - Copyright Tanjug AP/Sergei Shelega; Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Granične vlasti Belorusije uvele su stroga ograničenja za svoje državljane i strane državljane sa boravišnom dozvolom u Belorusiji kada je u pitanju izlazak iz zemlje.

"Zvanično izjavljujemo da je za državljane Belorusije i strance koji imaju dozvolu za strani ili privremeni boravak u Belorusiji izlaz iz zemlje privremeno ograničen (postoje izuzeci)", navodi se u zvaničnoj objavi Državnog graničnog komiteta. 

Prema tim ograničenjima, oni koji imaju stalni boravak u drugoj državi mogu da napuste Belorusiju, ali privremena dozvola za boravak u stranoj državi nije osnova za napuštanje Belorusije, navodi Državni granični komitet ove zemlje.

Iz Komiteta dodaju da je odlazak iz zemlje preko kopnenih kontrolnih punktova ograničen i za beloruske državljane i za strance koji imaju boravišnu dozvolu u Belorusiji. 

"Primećujemo da je nedavno Državni granični komitet primio puno zahteva u vezi sa odlaskom iz Belorusije onih koji imaju boravišnu dozvolu u stranoj državi. Građani koji imaju dokument kojim se potvrđuje pravo na stalni boravak u stranoj državi, mogu napustiti Belorusiju. To znači da privremeni boravak u stranoj zemlji nije osnova za putovanje u inostranstvo", navodi se u objavi Komiteta.

profimedia

 

Belorusija je izvala veliku osudu međunarodne zajednice nakon što su zvaničnici prošle nedelje preusmerili avion kompanije Rajaner u Minsk i uhapsili novinara disidenta Romana Protaševiča. 

Kompanija Rajaner rekla je da su beloruski zvaničnici "obavestili posadu o potencijalnoj bezbednosnoj pretnji u avionu", zbog čega im je naloženo "da preusmere avion na najbliži aerodrom u Minsku". 

Evropska unija pozvala je svoje avio kompanije da izbegavaju Belorusiju, kao i preletanje njenog vazdušnog prostora. Belorusiju su tako izolovali veći delovi kontinentalne Evrope, osim Rusije.

Takođe, Evropa razmatra uvođenje sankcija Minsku. U tom slučaju, Moskva će braniti Belorusiji i pomoći joj ako Brisel sprovede ekonomske sankcije protiv Minska, rekao je zvaničnik ruskog ministarstva spoljnih poslova, a prenosi RIA.

 

Komentari (0)

Evropa