Fokus

SAD uvode sankcije Belorusiji, suspendovan i sporazum o vazdušnom prostoru

Komentari

Autor: Euronews, J.Đ.

29/05/2021

-

10:42

SAD uvode sankcije Belorusiji, suspendovan i sporazum o vazdušnom prostoru
Lukašenko odgovorio na nove sankcije: Nećemo zaustaviti migrante na putu ka EU - Copyright Tanjug/AP/Sergei Shelega/BelTA Pool Photo

veličina teksta

Aa Aa

Sjedinjene Američke Države potvrdile su da će uvesti sankcije protiv ključnih članova vlade Belorusije, zbog prinudnog sletanja aviona na aerodrom u Minsku.


Kako je portparolka Bele kuće Džen Psaki saopštila, Bajdenova administracija odlučila je da suspenduje čak i sporazum sa Belorusijom, prema kom su ove dve zemlje mešusobno dozvolile korišćenje vazdušnog prostora.

Osim toga, preduzeće se i druge mere protiv predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka.


U njenom saopštenju stoji i da SAD, u dogovoru sa Evropskom unijom i drugim saveznicima, spremaju sankcije za ključno osoblje beloruske vlade zbog zloupotreba ljudskih prava, falsifikovanja prošlogodišnjih izbora, ali i nedavnih događajima u vezi sa prizemljenim avionom.

Psaki traži od Lukašenka da dozvoli nezavisnu istragu incidenta u kom je putnički avion kompanije "Rajaner", koji je leteo na putanji Atina-Viljnus, prinudno sleteo u Minsk, a zatim su beloruske vlasti privele opozicionog novinara Romana Protaševiča, kao i njegovu devojku Sofiju Sapegu.

Ovaj potez naišao je na osude država članica EU, kao i SAD.

Šef diplomatije EU Žosep Borelj izjavio je nedavno da EU mora brže da se kreće u pravcu donošenja novih sankcija protiv beloruskih vlasti odgovornih za prinudno spuštanje aviona i hapšenje dvoje putnika na aerodromu u Minsku.

Predsednik SAD Džo Bajden je, u utorak, izjavio samo da su sankcije protiv Belorusije u pripremi, ali nije rekao tačno na šta će se one odnositi.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet