Evropa

Slovačka ublažava lokdaun, ukinuta zabrana kretanja noću

Komentari

Autor: Jutarnji

10/01/2022

-

17:38

Slovačka ublažava lokdaun, ukinuta zabrana kretanja noću
Tanjug/AP/Martin Baumann/TASR - Copyright Tanjug/AP/Martin Baumann/TASR

veličina teksta

Aa Aa

Slovačke vlasti ukinule su u nedelju zabranu izlaska noću, a ukidanje drugih mera još je neizvesno jer su brojke zaraženih kovidom-19 i dalje visoke.

Zabrana uvedena sredinom decembra kako bi se obuzdalo širenje koronavirusa bila je na snazi od 20 sati do 5 sati ujutro.

Školama širom Slovačke od ponedeljka je ponovo dopušteno održavati nastavu u učionicama, međutim, čak i najmlađa deca moraju celo vreme da nose zaštitne maske. Međutim, u područjima koja su najviše pogođena zarazom i dalje je obavezno nošenje maske FFP2.

Okupljanja više od šest osoba iz različitih domaćinstva i dalje su zabranjena.

Opozicione stranke optužuju četvorostranačku vladajuću koaliciju da takvim oštrim merama želi da ograniči protivvladine proteste, a ne toliko pandemiju.

Prošlo je sedam dana otkako je restoranima i drugim ugostiteljskim objektima dopušteno da poslužuju hranu u zatvorenom prostoru, ali ulazak je dopušten samo onima koji su preboleli kovid-19 ili su vakcinisani.

Pojedinosti o popuštanju ograničenja za kulturne delatnosti, koje bi trebale da stupe na snagu u ponedeljak, tek trebaju da budu jasno navedene.

Ministarka kulture Natalia Milanova najavila je za vikend da će odluka o tome biti doneta nešto kasnije u ponedeljak.

Najave popuštanja mera, koje je ona obznanila u petak, oštro su kritikovali organizatori kulturnih događanja. Slovačko nacionalno pozorište poručilo je da je neisplativo izvoditi predstavu ako je sme pratiti samo 50 gledaoca.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa