Evropa

Preminuo David Sasoli, predsednik Evropskog parlamenta

Komentari

Autor: Tanjug

11/01/2022

-

07:43

Preminuo David Sasoli, predsednik Evropskog parlamenta
Preminuo David Sasoli, predsednik Evropskog parlamenta - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Evropskog parlamenta, David Sasoli, preminuo je u 65. godini, saopšteno je iz njegovog kabineta.

”Predsednik Evropskog parlamenta, David Sasoli, preminuo je u jutros u 1:15 u bolnici u Avijanu u Italiji", objavio je njegov portparol, Roberto Kuilo na Tviteru.

David Sasoli je 26. decembra primljen u bolnicu u Italiji zbog ozbiljne komplikacije imunološkog sistema. Prethodno je lečen od teške upale pluća, a sve njegove aktivnosti na mestu predsednika EP bile su suspendovane dva meseca do novembra 2021. godine kada je ponovo preuzeo političku dužnost na čelu jedne od tri najvažnije EU institucije.

David Sasoli je nakon novinarske karijere 2009. godine izabran za člana Evropskog parlamenta ispred italijanskih socijaldemokrata. Na mesto predsednika EP dolazi nakon poslednjih evropskih izbora u julu 2019. godine.

Sasoli se sa mesta predsednika EP zalagao za prijem Srbije i ostalih zemalja Zapadnog Balkan u EU.

"Proširenje može i regionu i celoj Evropi da donese ogromne prednosti jer doprinosi obezbeđivanju stabilnog, bogatog i mirnog kontinenta", izjavio je Sasoli u junu prošle godine.

Glasanje za izbor novog predsednika EP već je planirano za kraj januara sobzirom na to da je Sasoli ranije najavio da se neće kandidovati za drugi mandat od dve i po godine na čelu ovog saziva Evropskog parlamenta.

Lajen: Sasoli je bio veliki Evropljanin i ponosni Italijan

Predsednica Evropske komisije, Ursula fon der Lajen, izrazila je saučesće povodom smrti predsednika Evropskog parlamenta Davida Sasolija.

"Počivaj u miru, dragi Davide", napisala je na italijanskom fon der Lajen na svom Tviter nalogu.

Ursula fon der Lajen je poručila da je duboko ožalošćena teškim gubitkom "velikog Evropljanina i ponosnog Italijana".

"David Sasoli je bio saosećajni novinar, izvanredan predsednik Evropskog parlamenta i, na prvom mestu, dragi prijatelj", poručila je Fon der Lajen.

Od Sasolija se od ranih jutarnjih časova putem poruka na Tviteru opraštaju najviši EU zvaničnici i članovi Evropskpg parlamenta, mednju kojim su i potpredsednik Komisije, Frans Timermans i šefica Delegacije EP za Srbiju, Tanja Fajon.

Vučić izrazio saučešće povodom smrti Sasolija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izrazio je danas saučešće povodom smrti predsednika Evropskog parlamenta Davida Sasolija.

"Izuzetno me je pogodila vest o iznenadnoj smrti Davida Sasolija, koji se iskreno zalagao za proširenje EU i na tom putu snažno podržavao i Srbiju. Evropa je izgubila izuzetnog borca za Uniju kao zajednice ravnopravnih i prosperitetnih članica. Neka počiva u miru", napisao je Vučić na zvaničnom Tviter nalogu.

Komentari (0)

Evropa