Evropa

Od novinara do predsednika Evropskog parlamenta: Prijatelji i kolege se opraštaju od Davida Sasolija

Komentari

Autor: Euronews Srbija

11/01/2022

-

18:37

Od novinara do predsednika Evropskog parlamenta: Prijatelji i kolege se opraštaju od Davida Sasolija
Od novinara do predsednika Evropskog parlamenta: Prijatelji i kolege se opraštaju od Davida Sasolija - Copyright AP/Julien Warnand/Pool Photo via AP, File

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Evropskog parlamenta, David Sasoli, preminuo je u 65. godini. On je bio hospitalizovan u Italiji, gde je primljen krajem decembra zbog ozbiljne komplikacije imunološkog sistema, a pre toga je lečen od legionarske bolesti.

Sasoli je rođen u Firenci, a radio je kao novinar u manjim novinskim kućama pre nego što se priključio redakciji lista "Il Đorno" u Rimu. Dalje, karijera ga je nosila na kanale TG3, nacionalni javni servis Rai, a kanalu TH1 se priključio 1999. godine, gde je osam godina kasnije postao zamenik direktora.

U politiku je Sasoli ušao 2007. godine, kada je postao član italijanske Demokratske partije. Za člana Evropskog parlamenta ispred italijanskih socijaldemokrata izabran je 2009. godine, kao poslanik za centralnu Italiju. 

Reizabran je za poslaničko mesto 2014. godine, a postao je i potpredsednik Evropskog parlamenta zadužen za mediteransku politiku, budžet i stanovanje. 

Bio je član i Komiteta za saobraćaj i turizam, a predvodio je i reformu evropske železnice (4. železnički paket), zalagavši se i za projekat "Jedinstveno evropsko nebo".

Predsednik EP od 2019. godine

Sasoli je 3. jula 2019. godine izabran za predsednika Evropskog parlamenta (EP). Na to mesto je došao nakon političkih previranja usled kojih je Ursula fon der Lajen postavljena na čelo Evropske komisije, a Šarl Mišel je preuzeo kormilo Evropskog saveta.

Sa mesta predsednika EP zalagao za prijem Srbije i ostalih zemalja Zapadnog Balkan u EU.

"Proširenje može i regionu i celoj Evropi da donese ogromne prednosti jer doprinosi obezbeđivanju stabilnog, bogatog i mirnog kontinenta", izjavio je Sasoli u junu prošle godine.

Glasanje za izbor novog predsednika EP već je planirano za kraj januara sobzirom na to da je Sasoli ranije najavio da se neće kandidovati za drugi mandat od dve i po godine na čelu ovog saziva Evropskog parlamenta.

AP Photo/Mark Carlson

Upisivanje u knjigu žalosti povodom smrti Davida Sasolija

Fon der Lajen: Tužan dan za Evropu

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je, povodom Sasolijeve smrti, da je "danas tužan dan za Evropu", koja je izgubila "pasioniranog Evropljanina, iskrenog demokratu i dobrog čoveka".

"Tokom više od decenije službe u EP stalno je branio našu Uniju i njene vrednosti. Želeo je da Evropa bude još više ujedinjena, bliža svojim građanima i vernija svojim vrednostima. To je njegova zaostavština i tako ću ga pamtiti- kao borca za pravdu i solidarnost i kao dragog prijatelja", izjavila je Lajen u vanrednom obraćanju medijima u Briselu.

Fon der Lajen je poručila da je Sasoli bio čovek duboke vere i jakih stavova.

"Svi su voleli njego osmeh i ljubaznost, a on je znao i kako da se bori za ono su šta je verovao", izjavila je predsednica Komisije u obraćanju povodom smrti Sasolija.

Ona nije bile jedina koja je reagovala na vest o Sasolijevoj smrti. Iraće Garsija-Perez, koja se nalazi na čelu grupa Socijalista i Demokrata u EP, rekla je kako će joj predsednik EP "mnogo nedostajati".

"Veoma sam tužna zbog gubitka mog prijatelja i kolege Davida Sasolije, velikog predsednika Evropskog parlamenta, strastvenog i posvećenog Evropljanina i osobe zaista mekog srca", napisala je ona na Tviteru.

Potpredsednik Evropske komisije, Frans Timermans, rekao je da "nema reči za ovo što se desilo" i da je Sasoli bio "inspiracija svima koji ga poznavali".

Reagovao je i Šarl Mišel, predsednik Evropskog saveta, koji je rekao da mu već nedostaju "ljudska toplina, velikodušnost i srdarčnost Davida Sasolija".

Saučešće su članovima EP i porodici Davida Sasolija uputili i zvaničnici iz Srbije.

Predsednik Aleksandar Vučić naveo je, tako, na svom Tviter nalogu da ga je "izuzetno pogodila vest o iznenadnoj  smrti Davida Sasolija, koji se iskreno zalagao za proširenje EU i na tom putu snažno podržavao i Srbiju".

Premijerka Ana Brnabić u telegramu saučešća navela je da će Sasoli ostati "upamćen kao iskreni prijatelj Republike Srbije i veliki pobornik proširenja Evropske unije", a predsednik Skupštine Ivica Dačić rekao je da je "Evropska unija ostala bez velikog borca za njeno jedinstvo i prosperitet, a Srbija bez svog prijatelja, snažnog pristalice proširenja Unije i našeg što skorijeg pristupanja".

Komentari (0)

Evropa